20 12
發新話題

東龍右源相片分享

本主題由 留長 於 2008-5-4 11:43 PM 移動
引用:
原帖由 阿成 於 2008-5-5 12:47 PM 發表
個天好靚...對住絕龍谷..正呀
另外...雪兒確實越黎越強.
個天真係難得咁正  望到澳門, 南中國海既XXX島, 好鬼多平時都見唔到既野都望到,

遠至箕簊灣都見到, 不過, 如果叫我行山路上都幾攞命.
I LOVE HIKING

>...好鬼多平時都見唔到既野都望到
包抱蛇啦...

好清...我係屋企廁所都望到華天龍...

呢張就係我廁所影到既華天龍...

附件

2008-5-6 10:11 PM

華天龍...

引用:
原帖由 留長 於 2008-5-6 22:11 發表
呢張就係我廁所影到既華天龍...
唔通你個屋企係四面單邊咁犀利
無澗不歡

引用:
原帖由 大S 於 2008-5-5 00:12 發表
自從同越野雄心玩得多後,

雪兒真係癲左好多 就來好似阿LING
一的都唔似我,
其實我係唔多鍾意爬濕瀑!

講返呢條澗, 有樣野好奇怪, 當我地攀到幾400M (憑經驗估計),
我地條右右源己經收晒水, 跟住不明顯絲帶左行約一分鐘就到達右源的一處開揚瀑頂.

最奇怪係....我一直向上行係右右源, 沒冇偏離澗道...但點解會咁近右源.

最唔明係, 睇地上明明只有右源, 沒有右右源喎.. .

誰能解答我呀? 我睇左地圖都唔明呀.

到左右源最後一個開楊瀑頂, 之後要連續攀升,1.5小時, 先可以離澗.都上升得幾急.

好多蜘蛛網, 好多蛇, 昆蟲, 仲有全都係青苔, 濕壁澗道, 針刺植物, 一D都唔好行

好明顯你行既係東龍右...而非右右...

東龍右瀑頂好快接返東龍主源...你上大東頂既一定係主源...

留長, .......咁我放多幾張相上來睇下啦, 不過我唔係影左好多咋,
不過主要既瀑壁我都有影到,,

你就成日叫阿LING攀, 我就搵雪兒攀

第四瀑壁, 我諗你都未必攀到, 太兇狠
應該可以話, 有約7塊大瀑壁, 全澗都係好鬼陡峭
大部份都係5星濕壁....都冇兇狠下

成條東龍右, 我諗太概去到400米左右, 就完, 左邊有山路接東龍主源,
一接到東龍主源, 就係大瀑頂, 好靚既風景.

附件

2008-7-29 12:47 AM

東龍右, 第一瀑壁

第二瀑壁, 高過第一壁

第三瀑壁, 同第一壁差唔多高

第四瀑, 主瀑, 只有呢塊唔夠彊攀, 太兇狠

第五壁頂

第六壁, 雖然直, 但好攀, 不過鬆石多

我想知你個入澗位係邊...係咪入咗東龍主源後...再右入...

引用:
原帖由 留長 於 2008-7-29 01:16 AM 發表
我想知你個入澗位係邊...係咪入咗東龍主源後...再右入...
85%sure係咁

20 12
發新話題