標題: 涼鞋選購一問 [打印本頁]

作者: 阿棓    時間: 2007-7-24 07:48 PM     標題: 涼鞋選購一問

上個星期日去行城門石澗,亦都係我第一次行澗.

我咩都沒預備,著左對"線"到死既N記波鞋去,加上沒有經驗,時不時又要濕腳,搞到好麻煩.(特別係我又高又肥,好難平衡)

以我觀察,行石澗好似都要有的裝備,但對我來講依家好似一對好用既鞋先係最重要既.

所以我想問問各位有咩選擇涼鞋既心得,有沒話邊種質料沒甘"線"?? 萬分感激!
作者: 留長    時間: 2007-7-26 12:08 AM

阿培...呢個問題對於大家黎講都研究好耐...

經過好多測試之後都冇乜結果...貴野唔一定好...只係襟著D...
似乎niko幾好...但易甩底...

對於你黎講涼鞋未必適合...因為佢保護唔到腳趾...一跣腳插落石罅就大濟...

市面仲有D行澗鞋...一般都推薦5.10...作為保護會比較理想...
作者: 阿棓    時間: 2007-7-27 04:27 PM

已經太遲了..我買了一對Teva..希望不會跣腳插落石罅吧= =
明天見~
作者: 留長    時間: 2007-7-27 04:38 PM

作者: 肥Pe    時間: 2007-7-27 09:39 PM

Teva  勁'線'.........屎硬 

5.10 la
作者: 寶    時間: 2007-7-27 11:44 PM     標題: 涼鞋選購一問

不宜著新鞋行澗或行山,最好先行幾次街才正式用。
5.10兩款新涼鞋也好"線",但其他鞋款則很好,泳渡綑邊也無問題。
作者: 阿棓    時間: 2007-8-8 06:43 PM

對Teva....買到新鞋以後拿來出街拉.....向5.10進發
作者: ling    時間: 2007-8-8 07:38 PM

你試下找唔找到舊款的Teva
舊款的蜘蛛底其實幾好!
我現在仲著緊…
作者: 阿棓    時間: 2007-8-8 08:18 PM

新一代不如舊一代....
作者: junkie    時間: 2007-8-17 07:33 PM

只要鞋底按下去好似發佈膠咁林林地就好好用,唔跣!
不過對鞋會好快行蝕,所以買對平就ok

ps: 街市貨好多已經好過teva!
作者: 留長    時間: 2007-8-18 10:53 AM

冇錯...大陸製藍白色兒童膠拖最完美...
作者: 浮生若夢    時間: 2007-8-26 06:16 PM

對於涼鞋 我會介紹呢個牌子Chaco既Diamond Stealth底用黎溯澗 見過人用猶如蜘蛛俠  http://www.rfo.com.tw/front/bin/ ... 2&Category=&Style=2 不過代價係超貴 仲貴過teva(我買左teva之後一直後悔點解唔出多少少買呢個) 不過始終技術最重要 用慣左對teva都覺得佢幾咬地

作者: 寶    時間: 2007-8-26 09:13 PM     標題: 回復 #12 浮生若夢 的帖子

請問Chaco既Diamond Stealth在何處有得買?
我的隊友有不少會捨得買!為何不見提及?
會否是技術搭夠?
作者: 肥Pe    時間: 2007-8-27 09:38 AM

寶,
Yes, for '涼鞋 group': Chaco 既 Diamond Stealth 底 is good ga.  Level of 咬地 = 5.10.
Overlander la.

Remember, NOT Chaco 既 Vibram 底 woo.  Different ga.

作者: 留長    時間: 2007-8-27 10:26 AM

or元朗屯門雄峰...

太貴...都係nikko好...
作者: 寶    時間: 2007-8-27 07:53 PM     標題: 涼鞋選購一問

Thanks!有時間會去一看。
作者: ray    時間: 2007-9-17 02:01 PM

我覺得所謂防滑防線, 都係參考數據

睇既係個人技術, 經驗同平衡力多d

我自己著adidas chiba...跑鞋黎, 但我買黎行澗

非常唔錯, 因為好快乾, 而且一洗就勁乾淨, 好似新鞋咁
作者: 衰人    時間: 2007-10-28 01:37 AM

Chaco 既 Diamond Stealth 底,香港已經無得賣喇.
因為香港代理東輝表示 : Diamond Stealth 鞋底由於在濕熱環境下黏合劑老化程度會加劇,致使鞋底黏合不穩,固廠方並不銷往亞太地區。
http://www.orientfair.com/PRODUCT02/Chaco03/CHACO07.htm

現在只賣濕水跣到爆的vibram 搵笨底
作者: 砂仁    時間: 2007-11-6 10:31 PM

Nikko好,但係爆過兩次帶有d驚~
作者: 留長    時間: 2007-11-6 10:59 PM

Nikko係好...但一定要加工...
作者: 砂仁    時間: 2007-11-6 11:34 PM

點加工??
而家行澗對鞋唔敢索太緊...驚會爆!!
作者: 留長    時間: 2007-11-7 12:21 AM

要自已再穿線...或打窿加索帶...
作者: 砂仁    時間: 2007-11-7 12:25 AM

好似好高難度...都係等有機會跟你行再請教
作者: 溢    時間: 2008-2-19 10:26 PM

買左對 Five Ten Savant
7折都要成4百幾
不過個底真係好正

原本Five Ten 係要咁用的
http://www.youtube.com/watch?v=RMRw3TfQhm4
作者: 留長    時間: 2008-2-19 11:49 PM

咁你係咪打算咁用...
作者: ling    時間: 2008-2-20 12:09 AM

我最弱係跳!!
唯有下次見識下你的表演...

作者: 留在天上的海港    時間: 2008-4-3 10:27 PM

Nikko 邊到有得買,
如果要加工,我又唔識,有o的難度.
Teva,5.10,Nikko 邊個最方便又安全!!
作者: 留長    時間: 2008-4-3 11:44 PM

teva唔使考慮...貴又冇用...

nikko涼鞋周圍都有得買...唔需要加工住...試下先...

5.10係鞋...著黎行水就要濕鞋濕腳...可以話係最安全...
作者: 留在天上的海港    時間: 2008-4-4 07:05 PM

噤karrimor呢?
作者: 留長    時間: 2008-4-4 09:38 PM

未試過...

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0