標題: 蚺蛇路線1問 [打印本頁]

作者: chaude    時間: 2007-7-11 12:55 AM     標題: 蚺蛇路線1問

想問下除了係米粉頂, 南 '隻' 同北 '隻', 西崖, 西面有冇容易少少gei路線 (起碼冇我睇到post西崖咁恐怖)
thanks
作者: 大S    時間: 2007-7-11 02:03 AM

得四條路咋喎 .......除非你自己殺開條新路
作者: chaude    時間: 2007-7-11 08:50 AM

哈哈....睇下乜情況, weekend去探下路先
作者: 留長    時間: 2007-7-11 05:27 PM

上南蛇尖有東,南,西,北四條路...

主要大路...
1. 係南蛇坳經南脊上頂...

2. 米粉頂經東脊上頂...

西脊(非西崖)亦有路可以上到390m接南脊上頂...起點293829...西南脊交界299826...

難線就有北脊...約350m分內外兩路線...險線...
至於西崖(正西脊)...其實可以穿梭係岩石之間都有線可上...但上到上段一定要偏南而行...否則險矣...
作者: chaude    時間: 2007-7-11 05:45 PM

mmmmm...咁應該呢個星期六去同個朋友探路先
thanks a lot
作者: 留長    時間: 2007-7-11 09:36 PM

星期六...大熱天...@@...小心...

不過我地都入camp...
作者: chaude    時間: 2007-7-11 09:59 PM

嗯....都知, 會帶夠水, 其實有冇其他好容易miss gei野要帶?
上年大暑果日同fd去行了梅wor二東山落黃龍郊遊徑....當日有人係紅梅谷出事過身...lum起其實自己都好采.
其實我係英國讀書, 多行dartmoor national park....(ot 左, 不過唔知有冇人識@@?)
作者: 留長    時間: 2007-7-11 10:05 PM

唔識...^^!

大熱天你一定要帶太陽遮...尤其南蛇尖...呢個山冇樹冇水...又唔夠高到好似大帽鳳凰大東呢D山咁有霧...加上山路崎嶇...所以行得特別辛苦...
作者: chaude    時間: 2007-7-11 10:18 PM

嗯, 知道...多謝提點

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0