標題: 19/6(二)端午綑橋咀 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2007-6-14 07:54 PM     標題: 19/6(二)端午綑橋咀

19/6/2007(星期二)端午節...閒遊泳綑橋咀島...

集合時間地點...9:30am西貢小巴總站邊快餐店食住等...10:00am出發

行程...坐街島去橋咀泳灘...逆時針綑去半月灣...泳綑象鼻洞...倒吊蠟燭...達摩洞...閒遊嬉水...

泳綑裝備...防水袋手套泳鏡...浮水衣物...

出席...
1.留長
2.成
3.ling
4.gaobin
5.Bravo
6.
7.
8.

作者: 阿成    時間: 2007-6-14 08:20 PM

去呀
作者: ling    時間: 2007-6-14 09:03 PM

去呀!!
我放假…
作者: kelvinyeung    時間: 2007-6-14 10:12 PM

下週二我都入西貢玩舟舟wo~~~睇下撞唔撞到你哋先
作者: 留長    時間: 2007-6-14 11:04 PM

你諗住撐隻龍舟撞我地呀...
作者: kitshan    時間: 2007-6-15 02:26 PM

請問我可以應付嗎
作者: 留長    時間: 2007-6-15 02:43 PM

最好識游水...唔識游水最好有浮水衣...冇浮水衣就浮板...水抱...總之要浮...^^

你媽媽同行就冇問題...
作者: gaobin    時間: 2007-6-15 07:52 PM

好耐冇同大家玩!

一位 , 唔該!
作者: 留長    時間: 2007-6-15 09:01 PM

okok...
作者: euld    時間: 2007-6-15 10:19 PM

乜呢排你地有咁多好野玩

不過, 我唔得閒, 去唔到呀
作者: 留長    時間: 2007-6-15 11:02 PM

邊係呢排呀...係時時都咁好玩麻...
作者: Bravo    時間: 2007-6-15 11:18 PM

GO GO
作者: 留長    時間: 2007-6-16 10:47 PM

你...小心海膽...
作者: bonnie    時間: 2007-6-17 05:30 PM

哎呀.... 好想去,但今年決定要跟佢地去興功..
作者: 留長    時間: 2007-6-17 10:49 PM

嘩...你年年都撐架...好大隻...
作者: bonnie    時間: 2007-6-17 11:59 PM

有少少手瓜咁啦.. 哈哈...

扒完趕去的士站睇下見唔見到你地啦...
作者: 留長    時間: 2007-6-18 12:14 AM

的士站...今次我地去橋咀...我地會係小巴站同街渡碼頭之間啦...^^
作者: 肥Pe    時間: 2007-6-18 08:39 AM

係喎!上年端午又係綑'bin'!又係bonnie 追龍!今年又不例外!
我也不例外,到呀

端午綑'bin'唔通了我地既傳統?呀!
作者: kitshan    時間: 2007-6-18 08:40 AM

小Ling Ling姐姐

媽媽叫我一起游龍舟水輕鬆一點

但我星期三要考數學試

還是留在家中溫習好了

暑假再跟妳們一起玩
作者: mankeung    時間: 2007-6-18 08:58 AM

Siu Ling Ling

我有兩個女朋友都想參加

但她們都不懂游泳

只靠浮板、水泡真的安全嗎?(點解我click smiles 無反應, 唔知係咪我部機又中毒)

請問有沒有人幫忙協助她們一吓呢?

如沒有的話我唯有與她們一起另尋活動好了

Thank's
作者: mankeung    時間: 2007-6-18 09:06 AM

剛剛看到首頁Siu Ling Ling & LC's Photo<br />
<br />
不禁讚譽一句『型到震震震呀!!!各佔一石』<br />
<br />
重要來個開槍射殺模樣<br />
<br />
正!
作者: 肥Pe    時間: 2007-6-18 09:12 AM

嘩!不懂游泳就有D危喎!除非有D野綁係身 (e.g. 綁浮板) 而唔係齋'ling'住係手!

呀!仲有,有冇玩開攀攀爬爬先!綑'bin' 需要攀爬!

總之,小心la, 特別是玩水!
作者: 肥Pe    時間: 2007-6-18 09:29 AM

剛看到!有D騖騖添!仲在西貢牛尾海添!咁近!

http://hk.news.yahoo.com/070617/60/29njp.html

西貢牛尾海驚現虎鯊群
(星島) 06月 18日 星期一 06:30AM
(綜合報道)

(星島日報報道)西貢牛尾海再現鯊蹤!一群為數共四條虎鯊,近日被發現在西貢海域游弋,其中最大一條長約十二呎,警方鑑於本港曾發生鯊魚咬死人慘劇,接報後大為緊張,派水警輪搜尋,為全安計,連日來不時在白沙灣一帶海面戒備,提醒水上活動人士及船家提高警覺。

潛水員在西貢海域發現鯊蹤,警方提醒水上活動人士小心。繼石澳大浪灣月前發現懷疑鯊魚蹤影後,最受泳客歡迎的西貢白沙灣對開至牛尾海一帶,近日又傳出發現鯊魚蹤影,根據目擊鯊魚的潛水人士聲稱,該群鯊魚共四條之多,身上有老虎紋圖案,相信是虎鯊。

據海洋生物專家指出,每年五至七月是鯊魚出沒本港季節,在這段時間發現鯊蹤絕不出奇,虎鯊一旦以為受到襲擊,會攻擊人類,其攻擊人類次數僅次於大白鯊,人類遇見虎鯊應設法及盡快遠離牠。

消息稱,兩日前,有愛好潛水活動消防員及警隊人員,休班結伴到西貢潛水,其間有人發現四條疑是鯊魚的大魚,在白沙灣與牛尾洲之間水域游弋,當中身軀最大的一條,長約十二呎,最少的一條亦有八呎長,魚身有老虎紋圖案,疑是虎鯊。

各人被嚇至不敢再逗留水中,匆匆返回船上結束潛水活動,並將一切報告上級,表示在牛尾海發現懷疑鯊魚蹤影。

警方接報大為緊張,連日派水警輪在白沙灣及牛尾海一帶搜索,留意海面情況。據悉,水警人員在搜尋鯊蹤期間,曾發現大魚的黑影,在水中游向牛尾海,水警輪尾隨追趕,但很快失去蹤影。

由於本港過去曾發生鯊魚咬死人慘劇,加上西貢一帶海面是水上活動熱門地點,警方為安全計,連續兩日均派水警輪在白沙灣對開海面戒備,留意有無大魚蹤影,並向船家及進行水上活動人士蒐集資料,向他查問近有無發現鯊魚蹤影,以及提高警覺。

另外,康文署亦督促承辦商,加強檢查防鯊網,確保防鯊網沒有損毀或鬆脫,以保障泳客安全,昨天假日西貢一帶泳灘如常開放。

牛尾海出現虎鯊消息傳出後,一群潛水發燒友表示要組團出海觀鯊,希望在水底與鯊魚近距離接觸。

據悉,本港過去曾發生多宗鯊魚咬死及咬傷泳客慘劇,由一九九一年至一九九五年的五年間,共有六名泳客遭鯊魚咬死,而這六宗慘劇皆發生於西貢區泳灘,同樣在五至六月間發生,一度令港人聞鯊喪膽,政府為保障泳客,在各泳灘加裝防鯊網,以及鯊魚警告措施。

本年踏入初夏,港島石澳大浪灣泳灘對開海面,曾於四月十八日懷疑出現鯊蹤,警方聯同康文署人員,以及政府飛行服務隊直升機,展開海空大搜索,但是無進一步發現。
作者: mankeung    時間: 2007-6-18 09:34 AM

RE:肥PE {嘩!不懂游泳就有D危喎!除非有D野綁係身 (e.g. 綁浮板) 而唔係齋'ling'住係手!

呀!仲有,有冇玩開攀攀爬爬先!綑'bin' 需要攀爬!

總之,小心la, 特別是玩水!}

她們都有玩開攀爬及綑邊的

但swim就認真Ma Ma Day

我就識扒、識浮、識換氣

Ha Ha 重有浮水衣Tim

以前唔識攬住個水泡都跟brother游出浮枱
作者: 留長    時間: 2007-6-18 09:59 AM

↑嘩...真係好近...  唯有減少落水次數...

>剛剛看到首頁Siu Ling Ling & LC's Photo
張相係阿ling&成...

>但她們都不懂游泳
只靠浮板、水泡真的安全嗎?

當然唔安全啦...唔識游水就一定要浮水衣...

不過其實橋咀真正要落水只係一兩個位...大部份其實可以乾綑...而要泳渡既距離亦唔遠...所以唔使太擔心...

作者: mankeung    時間: 2007-6-18 11:34 AM

實在太無奈了

剛剛收到其中一個貧友來電說Temp is Too Hot give up

另外嗰個又話狀態欠佳不敢行下水禮

重要我陪佢行四個鐘超優悠線Tim

無計啦鬼叫我係佢個Friend咩

唯有捱吓義氣陪佢啦

Siu Ling Ling又無得同妳玩了

下次再同妳再玩&再顛拍住上
作者: 留長    時間: 2007-6-18 09:28 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2007-6-18 08:39 AM 發表
係喎!上年端午又係綑'bin'!又係bonnie 追龍!今年又不例外!
我也不例外,到呀!

端午綑'bin'唔通了我地既傳統?呀!
傳統...都唔錯wor...
作者: gaobin    時間: 2007-6-18 11:23 PM

留長首領,

明日乾糧休,抑或橋咀食肆大休?
作者: 留長    時間: 2007-6-18 11:30 PM

冇所謂啦...帶定麵包...到時去到邊食到邊啦...
作者: 肥Pe    時間: 2007-6-18 11:58 PM

Oh! Tomorrow high high tide ar, 2.2 m ar.
作者: 阿成    時間: 2007-6-19 12:10 AM

咁高...都係帶浮板好d~~~
作者: 肥Pe    時間: 2007-6-19 12:13 AM

咁我都帶D野 sin.
作者: 留長    時間: 2007-6-19 12:21 AM

3:00pm回落1.5m...okok...^^

我冇浮板...點算...睇黎都係要用返D天然野...
作者: bonnie    時間: 2007-6-19 01:58 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-6-18 12:14 AM 發表
的士站...今次我地去橋咀...我地會係小巴站同街渡碼頭之間啦...^^
不過唔洗等我呀, 我去同你地打個招呼咋..
作者: 留長    時間: 2007-6-19 10:08 PM

↑唔見你wor...

綑完...今日天氣太好...燶晒...

仲見魔鬼魚飛上海面...精彩...
作者: bonnie    時間: 2007-6-19 11:37 PM

唔見我..哈哈.. 係因為我地入了決賽,要比賽多場,所以到12 點幾才放人.. 
作者: bonnie    時間: 2007-6-19 11:38 PM

西貢有鯊魚wor.. 你地小心d 呀.. 雖然遲左少少講..
作者: 留長    時間: 2007-6-19 11:45 PM

你真係好遲wor...

不過今日天氣大熱海水暖...鯊魚唔會游近岸...
作者: 阿成    時間: 2007-6-20 03:18 PM

又好ロr....
訓左9個鐘都唔夠.返工冇精神..好眼訓....
作者: 留長    時間: 2007-6-20 05:44 PM

你就係太懶...成日唔郁...越黎越肥...
作者: ling    時間: 2007-6-20 08:22 PM

我行完…
又病了…

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0