標題: 環遊馬鞍山 [打印本頁]

作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-25 09:31 PM     標題: 環遊馬鞍山

如果由荊棘石河入樹帶接彌天, 路徑路標明唔明顯 ?

沿途橫移 ?  有冇上落 ?

彌天出口響邊 ?  

想接番吊手岩入口落馬鞍山郊遊徑番西貢又應該點行 ?
作者: 留長    時間: 2007-5-25 09:49 PM

荊棘石河入樹帶...去到象門前下接彌天...都明顯(你上次都經過啦)...

沿途橫移都有上落...好似上次靈象脊過象額都有上落...

另一邊出口係...過牛押東崖...越牛樟澗頂...再橫切馬尾脊...接返入雁谷迷徑...你探探啦...

唔行雁谷迷徑可以係馬尾脊上返牛押過吊手岩落返燒烤場...ok
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-25 09:56 PM

荊棘石河入樹帶...去到象門前下接彌天...都明顯(你上次都經過啦)...
即係唔使過象門 ?  我行完就唔記得路架喇 !

沿途橫移都有上落...好似上次靈象脊過象額都有上落...
另一邊出口係...過牛押東崖...越牛樟澗頂...再橫切馬尾脊...接返入雁谷迷徑...你探探啦...
牛押東崖 ?  使唔使攀石 ?  我驚大豬行唔到 ~
作者: 留長    時間: 2007-5-25 11:45 PM

其實正正係上象門條路...不過唔好上...係落...

牛押東崖頂橫過...唔使爬...大豬應該冇問題...
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-26 12:52 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-5-25 23:45 發表
其實正正係上象門條路...不過唔好上...係落...

牛押東崖頂橫過...唔使爬...大豬應該冇問題...
落 ?  即係象額外邊過 ?

我記得有個位好多絲帶, 好似係兩條大路 junction。係邊兩條 ?  個位近邊 ?
作者: 留長    時間: 2007-5-26 10:10 AM

總之你由樹帶棧道去到象門個谷位...左上就象門...右落就彌天棧道...

冇錯...係經過象額底過...(即係上次你爬上象額之前條路)...
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-26 10:21 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-5-26 10:10 發表
總之你由樹帶棧道去到象門個谷位...左上就象門...右落就彌天棧道...

冇錯...係經過象額底過...(即係上次你爬上象額之前條路)...
咁咪冇得過象門 ?  如果上象門就唔可以環遊馬鞍呀 ?

由麥徑去到吊手岩入口大約要幾多時間 ?
作者: 留長    時間: 2007-5-26 12:22 PM

你想穿象門咩...有個壁位大豬上唔wor...><

我唔係叫你上象門...我係話上象門條路你唔好上...向右落去就係彌天棧道啦...

大概2hrs應該冇問題...
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-26 10:04 PM

和想,

I think '大豬' is not OK for 彌天棧道 woo. Too danger for '大豬'.

Wah, '大豬' 上象門????? 点上 ?
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-27 10:22 AM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2007-5-26 22:04 發表
和想,

I think '大豬' is not OK for 彌天棧道 woo. Too danger for '大豬'.

Wah, '大豬' 上象門????? 点上 ?
象門 ... 諗下 jer, 應該係上唔到 ...
彌天 ... 應該冇問題 ...
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-27 11:57 AM

咁勁!彌天 ... 應該冇問題 .... Sorry. 低估了大豬 tim. 勁!

Bye
作者: 走、識、和想    時間: 2007-9-29 12:37 PM

黃竹洋上馬鞍山腰沿途右邊有一戰壕, 近標距柱 W076L 位置越過戰壕後有一小路, 可否通去棧道 ?

曾探路三數分鐘, 路肧依然明顯。
作者: 軍曹    時間: 2008-1-6 04:51 PM

> 你想穿象門咩...有個壁位大豬上唔wor...><

請問穿象門個壁位點難法?
作者: 留長    時間: 2008-1-6 10:11 PM

象門
http://hk.geocities.com/outdoor803/CheungMun.htm

對人黎講...唔係太難...^^

作者: 軍曹    時間: 2008-1-7 12:42 AM

收到 今個 week end 會去睇下  

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0