標題: 27/5 (日) 上午:西徑長情 下午:隱龍左右 (石澗) [打印本頁]

作者: 阿成    時間: 2007-5-24 10:22 PM     標題: 27/5 (日) 上午:西徑長情 下午:隱龍左右 (石澗)

27/5 (日)
集合地點時間 :
1. 9:00am大學火車站
2. 9:30am 西沙公路西徑村巴士站

上半場
上溯西徑坑 > 至340米接麥徑 > 入黃竹洋村 > 逆走長情坑

下半場
上隱龍左源 > 落隱龍石澗(右源)
後join 者請在 2:00pm前到達企嶺下老圍巴士站

注意事項
1. 歡迎具溯澗經驗人士
2. 乾糧大休
3. 參加者可pm 電話給我,以便當日聯絡

出席
1. 成 (全日)
2. SQ (全日)
3.
4.
5.
6.
7.
8.

作者: 留長    時間: 2007-5-24 11:59 PM

仍未解決...><
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-25 08:49 AM

比心机休養,完全康復後才出山!唔好急!傷囗一定要埋好ga. 等你!

咁你玩唔玩得一D簡單野 / 行短山,我可相伴ga.
作者: 留長    時間: 2007-5-25 09:39 PM

行下山仔啦...唉...

個人就黎發毛...
作者: 寶    時間: 2007-5-26 12:13 AM     標題: 27/5 (日) 上午:西徑長情 下午:隱龍左右 (石澗)

祥:再忍多三天,復診後視乎傷勢才決定能否出山!傷口這時候用力最容易爆。
作者: 留長    時間: 2007-5-26 12:37 AM

><...我都知...
作者: Bravo    時間: 2007-5-26 09:33 AM

引用:
原帖由 於 2007-5-26 12:13 AM 發表
祥:再忍多三天,復診後視乎傷勢才決定能否出山!傷口這時候用力最容易爆。
Ya Ya ......
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-26 11:16 AM

送張長情坑下望相 ~

P.S. 邊到可以搵到 D 坑澗既名 (如長情坑) ?  正式地圖應該冇架喎 !
作者: 留長    時間: 2007-5-26 12:03 PM

呢張係長情望隱龍...^^
長情坑...
http://hk.geocities.com/outdoor813/CheungChing.htm

好多石澗都係旅行隊改既...所以地圖唔會有...只得幾條有名...
出名既澗就大家都知係邊條...好似雙鹿咁...地圖冇...但你會知係邊...
唔出名既...好似長情坑咁...連個名點黎都唔知...同地理山村都冇關係...

想搵石澗資料...
賣下廣告先...我地既網頁...石澗尋幽篇啦
http://hk.geocities.com/outdoorriver/river.htm
好多人都會係山澗叢集搵資料...
http://www.hkfca.org.hk/stream/index.htm
另外精彩既探澗既行山隊...馳騁百澗...
http://hksec.org/ecs/newsa.asp
作者: 走、識、和想    時間: 2007-5-26 01:08 PM

引用:
原帖由 留長 於 2007-5-26 12:03 發表

好多石澗都係旅行隊改既...所以地圖唔會有...只得幾條有名...
出名既澗就大家都知係邊條...好似雙鹿咁...地圖冇...但你會知係邊...
唔出名既...好似長情坑咁...連個名點黎都唔知...同地理山村都冇關係...
但好可能睇完網頁都係唔識去, 以前冇 internet / DC 就更加唔使講。

我上次係經樓梯上到地龍先開始行, 上到中段有人寫左「長情坑」響度 ~
作者: 留長    時間: 2007-5-26 01:28 PM

冇錯呀...以前冇internet就真係靠報紙書刊...或者自己探索...

所以而家料實在方便好多...

澗名另一個來源就係好耐以前就有人寫咗個名係條澗到...
作者: euld    時間: 2007-5-26 10:13 PM

又係我, 我到!!!
我會直接9:30am去西沙公路西徑村巴士站等!!!
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-26 10:15 PM

Shing & SQ,
西徑坑 & 隱龍 好滑ga下, take care la.  For information la.
Bye

I'm OK for next Monday a.m. & Saturday woo. haha
作者: 留長    時間: 2007-5-26 10:42 PM

4澗中應該係長情最滑...D瀑唔好講攀...連瀑底橫移都會滑落大海...
作者: 阿成    時間: 2007-5-27 07:32 AM

朝早仲要落過雨...今日一定好滑呀
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-27 07:40 AM

朝早仲要落過雨,今日一定D瀑好靚就真la.

我下午四點才有空!可以的話,玩返條澗先 (i.e. 薑花 or 香港仔水塘D澗)!唔汁書ar ma. haha
作者: 金屯大豬    時間: 2007-5-27 11:44 AM

我又貼相 ~

作者: 留長    時間: 2007-5-27 08:29 PM

WO...今日黃雨一定好正...><
作者: euld    時間: 2007-5-27 08:46 PM

直性正啦!
西徑坑好精彩
落長情坑時勁大雨, 幾驚俾沖落海
作者: 阿成    時間: 2007-5-27 08:50 PM

正起二點幾,突如奇來既雷暴...
不斷起頭頂打雷.....橫風橫雨....
真係有驚無險...但好得人驚
作者: 肥Pe    時間: 2007-5-27 09:30 PM

Shing,
玩 西徑坑 &長情坑 only?
作者: 留長    時間: 2007-5-27 09:34 PM

西徑坑...你等我呀............
作者: 阿成    時間: 2007-5-27 10:39 PM

西徑坑再去都OK...因為好玩^^
作者: 阿成    時間: 2007-5-27 10:41 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2007-5-27 09:30 PM 發表
Shing,
玩 西徑坑 &長情坑 only?
係啦....
但都玩唔到長情既精華....打雷好得人驚...
去到水閘位石屎路出澗....><!!!
果時已差不多三點
作者: 阿成    時間: 2007-5-27 11:57 PM

同埋...我地見到東馬肚...應該係斷x壁百米飛流....
果下應該即刻落車...入去影相..
聞名不如見面.....

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0