標題: 13/3(二)小屏風 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2007-3-8 03:11 PM     標題: 13/3(二)小屏風

07年3月13日...小屏風
集合時間地點...8:25am屯門慧豐園公眾碼頭...或...9:30am大澳海濱長廊

行程...大澳二澳...象鼻崖雞翼角...殺上小屏風...上深坑瀝玩石...再覓歸程...

出席...
1.留長
2.肥pe
3.
4.
5.

作者: 肥Pe    時間: 2007-3-8 09:22 PM

OK! GO GO GO! :'(

Thanks
作者: 藍熊    時間: 2007-3-8 11:12 PM

呢日可能搵有攀爬經驗既朋友齊齊去蚺蛇北脊, 不過應該係揀入林果條, 唔揀險線.
仲有今個星期六會帶朋友由吊手岩上牛押再由馬尾脊落利安, 期間多數會去搵大洞脊同靈象脊個路口(不過暫時唔會急降靈象脊). 大洞脊我地或者試下, 但最怕落到大洞禾寮成堆狗就驚驚怕怕

作者: 留長    時間: 2007-3-9 12:55 AM

星期六...阿溢都去馬鞍山wor...^^
http://www.wildconqueror.com/forum3/v ... &extra=page%3D1

佢活動改咗planning啦...

作者: love_chiu    時間: 2007-3-9 09:50 PM

唔知來唔來到....
有7成來到啦^^
作者: ling    時間: 2007-3-10 09:33 AM

去大澳……會唔會趕唔到尾班船呢??
作者: 肥Pe    時間: 2007-3-10 04:24 PM

尾班船開19:15。應該 no problem ar 老友記! 穩陣D的 19:00 回到大澳 la.

最緊要準時 8:25am 屯門慧豐園公眾碼頭見. Otherwise, see you next time.
作者: 留長    時間: 2007-3-10 10:56 PM

聽聞小屏風個零鐘就可以玩完...都要諗下加遊d乜先得啦...:@
作者: 肥Pe    時間: 2007-3-10 11:22 PM

加遊分流西坑.

Extracted from www.hiking.com
嶼西五澗-險(西)分流西坑、奇(北)牙鷹北坑、秀(東)羌山東坑、宏(南)九嶺飛流及雄(中)萬丈布連(幽)九曲
由於,上年重陽節,領隊在分流西灣野營,看到有一大峽谷,故特地前往。分流西坑由分流西灣至深坑瀝南部,由於偏遠,少人探索,下段茂密,很多地方只容一人趴下通過,澗水污穢,澗中分水峽,水復清,中段分水峽,懸空棧道,忽左忽右,步步心驚,風化厲害,石鬆木枯,領隊在等團員時拉了一塊巨石下澗,分水峽有一近百呎巨壁,名斷天壁,又名分流西壁。
斷天壁向西,反映陽光有如黃金巨牆,由於站在壁底,天空猶如被割開,故有此名。
左面像有一繩索,領隊從左面攀上,
中間被枯草插左眼,淚流如雨,抖了一分鐘,
及後攀多幾米,發現繩索原來是樹滕,氣為之餒,無意再上攀,好在領隊帶了一條30m繩索,可遊繩下降。
後從右面70-80度草坡,艱辛上爬才到瀑頂,站在瀑頂,觀看分水峽及左源百呎分流連環壁(左源亦極可觀,可媲美中源),十分壯觀,可看夕陽,不過要留意時間,上源除一塊中型瀑外比較平緩。
此澗難度五星兼極偏遠,遊覽時要極小心。
p.s.狗嶺飛流引水道以下左源(狗嶺飛流外)有一五、六十呎巨壁,站在壁下猶如崩桶中,十分可觀。
深坑瀝水系澗途特別,每每平緩中突有一巨壁瀉下。
作者: 肥Pe    時間: 2007-3-10 11:25 PM

Or 加遊狗嶺涌飛流.....

extracted from www.hiking.com.hk
狗嶺涌飛流是嶼西五澗之一,瀑陡且險,崖壁深藏,頁岩飛絮,實是一條壯闊的石澗。
此澗支源頗多,大者有六,名為狗嶺六澗,首先是引水道以下左源左枝,名為暗犬石澗,引水道以上澗分三源,左源為左犬石澗,中源為神犬石澗,右源為右犬石澗,神犬石澗未到狗尾峽的開叉澗道前,右有兩分歧澗,下者為犬前足石澗,上者為犬後足石澗,合共六道澗流,三大三小,大者為左犬石澗、神犬石澗及右犬石澗,小者為暗犬石澗、犬前足石澗及犬後足石澗。
狗嶺涌飛流因被引水道所隔,故下遊的水流較弱,上遊才重拾景觀。
在引水道處,三源群瀑流下,惜引水道所截,澗勢略減,但無礙其宏偉之貌。
除了神犬石澗外,其餘五澗也甚密,遊時要有開林準備。
作者: 留長    時間: 2007-3-10 11:42 PM

哈哈哈...全部都係小帥寫既...精彩...:'(

九嶺飛流...
http://hk.geocities.com/outdoor803/KauLing.htm
作者: 溢    時間: 2007-3-11 09:19 PM

好好玩咁喎~~
不過冇船搭黎講嶼西實在太遠了
作者: 留長    時間: 2007-3-11 10:22 PM

地鐵東涌好快啫...+45min到大澳...
作者: 肥Pe    時間: 2007-3-11 11:23 PM

溢, Join us la. Long time no see la. :'(
作者: 溢    時間: 2007-3-11 11:42 PM

星期二要返工, 18/3有野做
作者: 溢    時間: 2007-3-11 11:50 PM

引用:
原帖由 留長 於 2007-3-10 11:42 PM 發表
哈哈哈...全部都係小帥寫既...精彩...:'(

九嶺飛流...
http://hk.geocities.com/outdoor803/KauLing.htm
:@ 精彩???

你講緊條澗精彩
小帥寫得精彩
定係你地個"九嶺飛流"精彩
作者: 留長    時間: 2007-3-11 11:57 PM

你話呢...:'(

老實講...九嶺飛流一D都唔精彩...
作者: 溢    時間: 2007-3-12 01:57 PM

我話。。。

條澗精彩
小帥寫得精彩
"九嶺飛流"網頁寫得精彩

我有得去嶼西玩的話仲精彩
作者: love_chiu    時間: 2007-3-12 07:27 PM

13來唔到><18又山霸....
作者: 肥Pe    時間: 2007-3-12 09:23 PM

加遊分流西坑 la
作者: 留長    時間: 2007-3-12 10:03 PM

引用:
原帖由 love_chiu 於 2007-3-12 07:27 PM 發表
13來唔到><18又山霸....
嘩...18黎唔到呀...可惜lor...
作者: 留長    時間: 2007-3-12 10:09 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2007-3-12 09:23 PM 發表
加遊分流西坑 la
睇情況啦...上咗小屏風唔係好想落返分流...再加上冇水又大壁...好似有D浪費...:lol

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0