標題: 24/5 (六)半天蝴蝶坑 [打印本頁]

作者: 阿成    時間: 2008-5-17 11:40 PM     標題: 24/5 (六)半天蝴蝶坑

時間 : 2:00pm 汀九別墅
引水道入蝴蝶坑
視乎時間再定落山路線

1.成
2.大S
3.細S
6.砂仁

作者: 留長    時間: 2008-5-17 11:43 PM

跟我...入camp...
作者: 阿成    時間: 2008-5-17 11:58 PM

我都想去。。。旅行前唔可以攪黎
加上一定要返工,唔係我都甲SHORT WEEK 去 ><
作者: ling    時間: 2008-5-18 12:14 AM

24要返工來唔到呢!!
作者: 砂仁    時間: 2008-5-18 01:54 AM

引用:
24/5 (六)待定半天未諗要玩乜,活動待定
內容閒遊
半天閒遊..期待中..最好屯門元朗,因為收工要回家換衫..

作者: 阿成    時間: 2008-5-19 01:27 PM

半天蝴蝶坑
作者: karen    時間: 2008-5-19 10:10 PM

咪住...停一停...計一計先...計埋星期三將會跟亞祥去果四條澗...我倉就完成咗99條澗啦...如果我星期六去蝴碟坑嘅話...咁豈不是蝴蝶坑就會係我完成嘅第一百條澗?!但係....但係...但係...我想我嘅第一百條澗係雞公山嘅飛鳳石澗呀...

請問有冇人可以教我點做呀...唔該吖...

作者: 阿成    時間: 2008-5-19 10:24 PM

第一..你又知星期三一定行到四條.
第二.你咪擇定個吉日先去飛鳳,蝴蝶坑咪唔好去law
同埋飛鳳我都未去喎.不過飛鳳太難爬...要走山路去避.唔係咁好玩喎.
作者: 雪兒    時間: 2008-5-19 10:42 PM

唔洗諗啦, 咁近, 我同大S都去
三個鐘應該行完嗎?
作者: 阿成    時間: 2008-5-19 10:58 PM

不過暫定31/5 全日玩你既百澗啦
我建議彌散,雙龍,青龍,藏龍,大城西南坑
不過阿祥唔知有冇興趣
或者試下龍尾坑,麻雀石澗,"黎:壁坑,鳳塘石澗
作者: 阿成    時間: 2008-5-19 10:59 PM

引用:
原帖由 雪兒 於 2008-5-19 10:42 PM 發表
唔洗諗啦, 咁近, 我同大S都去
三個鐘應該行完嗎?
4-5個鐘.哈哈!!!睇下加遊d乜啦
作者: karen    時間: 2008-5-19 11:02 PM

引用:
原帖由 阿成 於 2008-5-19 22:24 發表
同埋飛鳳我都未去喎.不過飛鳳太難爬...要走山路去避.唔係咁好玩喎.
第一..你又知星期三一定行到四條.                                          咁又係
第二.你咪擇定個吉日先去飛鳳,蝴蝶坑咪唔好去law                 唔得呀...得間都唔落澗對腳有野咬咁架

數目lay家野,,,大家隻眼開隻眼閉咪得籬...至於食飯la 喎...有拖冇欠啦...
作者: 留長    時間: 2008-5-19 11:24 PM

星期3...可能3條...睇天做人...你同roland到底邊個先到100呢...

蝴蝶坑+遊迷路啦...附近冇乜好+遊...行遠D...石龍南石林...
http://hk.geocities.com/outdoor812/ShekLungS.htm
作者: 大S    時間: 2008-5-20 12:50 AM

阿成, 預你兩點半到啦,... 澗口等 蝴蝶坑....正攀之選
作者: 砂仁    時間: 2008-5-20 01:13 AM

1:30...還是算了吧...><
除非可以穿恤衫皮鞋行澗...
作者: 大S    時間: 2008-5-20 01:30 AM

唔係喎, 砂醫師, 你帶對拖鞋, 一條短褲咪得囉,

蝴蝶坑好易行咋.....
作者: karen    時間: 2008-5-20 09:20 AM

引用:
原帖由 留長 於 2008-5-19 23:24 發表
星期3...可能3條...睇天做人...你同roland到底邊個先到100呢...

蝴蝶坑+遊迷路啦...附近冇乜好+遊...行遠D...石龍南石林...
http://hk.geocities.com/outdoor812/ShekLungS.htm
到現時為止,我地兩個都係完成咗95條澗,因為Roland已經行過鹿巢坑,所以行完聽日,我會多佢1條啦

亞成...Roland同我星期六都去吖...唔該...
作者: karen    時間: 2008-5-20 10:05 AM

引用:
原帖由 阿成 於 2008-5-19 22:58 發表
不過暫定31/5 全日玩你既百澗啦
我建議彌散,雙龍,青龍,藏龍,大城西南坑
不過阿祥唔知有冇興趣
或者試下龍尾坑,麻雀石澗,"黎:壁坑,鳳塘石澗
亞成...31/5我要去我個死黨個farewell party呀...5:00pm開始...因為之後佢同佢個女要番美國重新開始新生活...短期內都唔會番黎香港...所以我一定要去...

如果覺得飛鳳石澗唔適合...唔緊要吖...你/你地決定我既百澗地點吖...
作者: 留長    時間: 2008-5-20 12:09 PM

1.乜你知你果日一定係百澗...
2.既然咁重要...你應該free果日出黎...唔應該去outing...何況同我去冇天黑唔落山...
作者: karen    時間: 2008-5-20 01:33 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-5-20 12:09 發表
1.乜你知你果日一定係百澗...
2.既然咁重要...你應該free果日出黎...唔應該去outing...何況同我去冇天黑唔落山...
因為亞成想暫定31/5玩我既百澗吖嗎...所以我咪講我果日要farewell我個死黨唔出得山籮...
作者: 留長    時間: 2008-5-20 02:13 PM

你既百澗你自己決定幾時行都得啦...話唔定24就已經搞掂...
作者: karen    時間: 2008-5-20 02:28 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-5-20 14:13 發表
你既百澗你自己決定幾時行都得啦...話唔定24就已經搞掂...
我既百澗對我黎講都好好好重要架...同埋冇你地又點成事呢
作者: 留長    時間: 2008-5-20 03:21 PM

咁你可能要放棄24號...:p
作者: 肥Pe    時間: 2008-5-20 09:39 PM

引用:
原帖由 阿成 於 2008-5-19 22:24 發表
NOT AGREE...........YAN can cook, Shing can climb............正攀(if 乾壁) is possible ga..........

extracted from (by Epic) 蟻行樂 http://outdoors.webshots.com/album/562306326gEyHyp?start=12

作者: 留長    時間: 2008-5-20 09:53 PM

唔好傻啦...冬天乾壁都可以玩下...大水點玩...
作者: 砂仁    時間: 2008-5-20 09:55 PM

引用:
2:00pm 汀九別墅
我市中心放1點...係咪即係巴士"汀九"站呀?
作者: 阿成    時間: 2008-5-20 10:23 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2008-5-20 09:39 PM 發表

NOT AGREE...........YAN can cook, Shing can climb............正攀(if 乾壁) is possible ga..........

extracted from (by Epic) 蟻行樂 http://outdoors.webshots.com/album/562306326gE ...
飛龍已經覺得好難爬...唔好話飛鳳..
作者: 雪兒    時間: 2008-5-20 10:50 PM

飛龍飛鳳好似幾好玩喎 幾時開隊去呀 大S字
作者: 阿成    時間: 2008-5-20 11:07 PM

唔知今年冬天會唔會再去...爬番夠本,
整個五星級五澗之旅
馬甲倫坑、落飛龍、上飛鳳、落隱龍、上隱龍左.
作者: 留長    時間: 2008-5-20 11:26 PM

嘩...咁得人驚既野...唔好預我...
作者: ling    時間: 2008-5-20 11:38 PM

哩的野唔啱我玩!
作者: 阿成    時間: 2008-5-21 01:26 PM

引用:
原帖由 砂仁 於 2008-5-20 09:55 PM 發表

我市中心放1點...係咪即係巴士"汀九"站呀?
係呀.
作者: 肥Pe    時間: 2008-5-21 01:31 PM

引用:
原帖由 阿成 於 2008-5-20 23:07 發表
唔知今年冬天會唔會再去...爬番夠本,
整個五星級五澗之旅
馬甲倫坑、落飛龍、上飛鳳、落隱龍、上隱龍左.
五星級(指險度)之旅...............實要la............

但五澗之旅..............就唔使跟越野雄心la............跟阿寶la...............
作者: 寶    時間: 2008-5-21 09:46 PM

但五澗之旅..............就唔使跟越野雄心la............跟阿寶la...............

何解?
作者: 砂仁    時間: 2008-5-21 11:22 PM

52X 龍景別墅??
http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=52X&bound=1&select_from=13A&select_to=11B&scenario=1&stop_from=&stop_to=
作者: 阿成    時間: 2008-5-22 12:08 AM

引用:
原帖由 砂仁 於 2008-5-21 11:22 PM 發表
52X 龍景別墅??
http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=52X&bound=1&select_from=13A&select_to=11B&scenario=1&stop_from=&stop_to=
no...如果巴士有53..不過班次好似係半個鐘一班..同埋好多個站
建議搭紅van
http://www.i-busnet.com/minibus/rmb-kn68.htm
上車起 青山公路痗順..落車就汀九灣.

一係你就搭67m起荃豐落.同我一齊搭小巴去.
作者: 砂仁    時間: 2008-5-22 12:20 AM

小巴就在仁愛街市對面馬路...咁我自己搭小巴去啦 !
費事出荃灣搭回頭咁轉折~因我1點才放...
作者: 大S    時間: 2008-5-22 01:28 AM

引用:
原帖由 砂仁 於 2008-5-22 12:20 AM 發表
小巴就在仁愛街市對面馬路...咁我自己搭小巴去啦 !
費事出荃灣搭回頭咁轉折~因我1點才放...
EC, have you been Butterfly stream before? may be you could call me after your work, I will go there from Tuen Mun.
作者: karen    時間: 2008-5-22 10:38 AM

亞成...唔好意思...星期六我地突然知道有野要做...所以黎唔倒啦...你地玩得開心D...
作者: 大S    時間: 2008-5-22 02:49 PM

引用:
原帖由 karen 於 2008-5-22 10:38 AM 發表
亞成...唔好意思...星期六我地突然知道有野要做...所以黎唔倒啦...你地玩得開心D...
可惜。。。。大水蝴蝶好正GA

圖片附件: IMG_0179___ .JPG (2008-5-22 02:49 PM, 410.96 KB) / 該附件被下載次數 503

作者: ling    時間: 2008-5-22 10:04 PM

最近落咁大雨,一定好大水

作者: 阿成    時間: 2008-5-23 12:40 PM

呢兩日冇雨...應該見唔到蝴蝶瀑><
作者: 留長    時間: 2008-5-23 01:41 PM

唔大水變成兩行鼻涕...^^
第二瀑可以正攀...

作者: karen    時間: 2008-5-23 04:23 PM

嘩!D相真係好毒呀...

亞成...你聽日都係帶我地去吸毒吖...好唔好呀?...我地而家又去得啦...

我記得之前有個集合地點响荃灣隔...而家冇咗既...可唔可以响荃灣等埋一齊去呀?
作者: 大S    時間: 2008-5-23 05:54 PM

haha....上下兩條都正攀過, 好鬼好玩,不過中間被因

作者: 衰人    時間: 2008-5-23 10:29 PM

成,

幫你整左個gps map.

想你試下.

附件: test.zip (2008-5-23 10:29 PM, 210.63 KB) / 該附件被下載次數 735
作者: 阿成    時間: 2008-5-23 11:43 PM

衰人..都係唔得呀...自己想試下用OziExp
load map 後右邊出左set point.
唔識set..
setup 要set d 乜.
point 1 又唔知set degrees 定UTM d 數字.
不如你簡單教我啦.
作者: 阿成    時間: 2008-5-23 11:43 PM

引用:
原帖由 karen 於 2008-5-23 04:23 PM 發表
嘩!D相真係好毒呀...

亞成...你聽日都係帶我地去吸毒...好唔好呀?...我地而家又去得啦...

我記得之前有個集合地點鉒灣隔...而家冇鰿J...可唔可以鉒灣等埋一齊去呀?:loveliness ...
一點半你起荃豐附近等我.搭小巴去汀九
作者: 大S    時間: 2008-5-24 11:00 PM

玩完返來囉.............今日天氣一流, 水量一絕 好好玩

話雖如此, 但係你地班友攀得太恐怖啦 嚇死我囉
作者: 砂仁    時間: 2008-5-24 11:03 PM

你好似講緊你自己wor...:p
今日條坑好跣... 但係好滿足
作者: 大S    時間: 2008-5-24 11:13 PM

砂EC, 有相睇未呀? 我都UPLOAD緊,
作者: 阿成    時間: 2008-5-24 11:18 PM

今日爬得最顛係你啦,大S
有d位冇信心...爬到中間都要爬番落黎..費事樂極生悲.
作者: karen    時間: 2008-5-24 11:34 PM

死狗咗成個禮拜...今日落到澗就生猛番...thank you 亞成

Wow...Wow....Wow....今日條蝴碟坑實在太正、太好玩啦...布不停...攀不停...雖然濕到好似沖完涼咁、好凍,但係爽呀爽呀

離澗之後...仲經過埋石龍飛布個頂同可以近距離欣賞條布...好靚呀...如果唔係大家都趕住走...真係唔捨得走呢...平時搭巴士响屯門公路望上去就見得佢多...但係咁近睇都係第一次咋
作者: 雪兒    時間: 2008-5-24 11:43 PM

原本諗著閒遊, 點知勁爬嘢, 搞到成身濕哂
約咗朋友食飯, 最後都係冇得去, 唔開心
作者: karen    時間: 2008-5-24 11:51 PM

引用:
原帖由 雪兒 於 2008-5-24 23:43 發表
原本諗著閒遊, 點知勁爬嘢, 搞到成身濕哂
約咗朋友食飯, 最後都係冇得去, 唔開心
你地冇飛的出去咩?
作者: 大S    時間: 2008-5-24 11:55 PM

引用:
原帖由 karen 於 2008-5-24 11:51 PM 發表

你地冇飛的出去咩?
冇呀........d人都唔等我地, 最後飛的去愉城換衫, 再出旺角買notebook

聽晚先post相, 你兩公婆聽日去唔去爬西南坑呀? 係就早d訓啦,

雪兒佢塊面因為爬壁上時, 比草界花左呀 家下破相.....好難睇呀
作者: ling    時間: 2008-5-24 11:57 PM

破相你都 得落?!?
作者: karen    時間: 2008-5-25 12:15 AM

引用:
原帖由 大S 於 2008-5-24 23:55 發表

聽晚先post相, 你兩公婆聽日去唔去爬西南坑呀? 係就早d訓啦,
唔好意思呀大S...亞Cat揾我地陪佢跟隊去馬大呀...你地玩得開心D啦...
作者: 大S    時間: 2008-5-25 10:31 PM

引用:
原帖由 karen 於 2008-5-25 12:15 AM 發表

唔好意思呀大S...亞Cat揾我地陪佢跟隊去馬大呀...你地玩得開心D啦...
我地玩得超級開心, 好似玩蝴蝶坑咁, 全正攀
作者: 大S    時間: 2008-5-26 04:35 PM

KAREN今次玩蝴蝶坑, 夠彊左好多喎 但手腳位都係好危仲係未識睇位
作者: karen    時間: 2008-5-26 04:44 PM

引用:
原帖由 大S 於 2008-5-26 16:35 發表
KAREN今次玩蝴蝶坑, 夠彊左好多喎 但手腳位都係好危仲係未識睇位
OK,我會多加練習架啦 最緊要有得比我機會再跟高手們學習

作者: 雪兒    時間: 2008-5-26 06:05 PM

好慘呀! 冇得同朋友慶祝生日, 重要破相, 額頭同
個鼻都花咗, 好樣衰 家下重俾大s笑我, 
冇人性
作者: 留長    時間: 2008-5-26 09:00 PM

大S梗係有人性啦...唔係點識笑你...

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0