標題: 預防高山症 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2008-3-28 12:24 PM     標題: 預防高山症

高山病之認識

詳細解答

紅景天

雪兒意見...
1. 勁食糖 (聽聞食甜嘢有用, 我都試過, 都ok喎)
2. 出發前食定抗高山反應藥

ivan意見...
1,出發之前勁食鐡質野,例如波菜,紫菜等等,因為鐡質會增加紅血球(不過要維C配合)
2,到步後勁飲水,大約每天6-8L(這個有效,親身試過,因為水會令帶氧的紅血球加快)
3,多在空氣流通的地方,特別Z Z Z的地方

木草子央意見...
我有個朋友食過西藥,我見佢好work喎,相反食紅景天個friend就好似唔係好有效咁

阿ling意見...
西藥…Acteazolamide 250mg
是透過促進碳酸排除的利尿作用,使身體發生輕度的代謝性酸血症,從而刺激呼吸,增加換氣,使動脈血氧上升;
需於上山前一天開始服用,直至落山後二天為止。建議一次 125 mg,也就是半顆,一天兩次。
若有磺胺類藥物過敏,不宜服用。

副作用﹕引致鉀之流失令到頭昏眼花、嘔吐、渴睡、神志迷惑等。可服食香蕉以減低副作用。

詳情都係要問下醫生!!

作者: 留長    時間: 2008-3-28 10:55 PM

今日去睇過D紅景天既價錢...有D嚇人...
作者: 砂仁    時間: 2008-3-29 01:08 AM

小弟可代購紅景天濃縮藥粉...
每瓶100g,約可用100次,約80元一瓶.
平日一天可服1g,1g藥粉相等於10g藥材煲好濃縮而成...
當不幸有高山反應時,可立服2g緩解
(此為上次朋友去西藏之經驗...一般香港中醫不會有機會治高山症,所以使用這藥材機會和經驗很少...)

有興趣的話隨時可以搵我幫手... 你地再諗下啦~
作者: ling    時間: 2008-3-29 05:07 PM

買一瓶咪夠晒全部人用!!
作者: 留長    時間: 2008-3-29 05:54 PM

都ok wor...

砂ec...買夠兩樽啦...唔該...
作者: 砂仁    時間: 2008-3-29 09:14 PM

好...等我星期一問下有無貨先~
作者: 衰人    時間: 2008-3-29 09:57 PM

一樽好足夠

帶氧運動我做得唔好.
心跳上到150-180 每分鐘.
平時正常坐係度, 都80幾.
見到靚女 或 對住一班人present時, 上到120, 仲好想暈既感覺.
超高危
作者: 留長    時間: 2008-3-29 11:15 PM

咁你最好隨身攞住支氧氣樽...
作者: 砂仁    時間: 2008-4-3 11:52 PM

今天買了紅景天粉~
去鳳凰山個日比你好唔好呀...
作者: 留長    時間: 2008-4-4 12:10 AM

不如你搵日攞比我啦...
作者: 砂仁    時間: 2008-4-4 12:18 AM

你收幾點ga.. 我回到天瑞都要差不多七點wor~

(我唔記得我係返屯門市中心...)

作者: 留長    時間: 2008-4-4 12:36 AM

有時收10點...

除時CALL你攞...^^
作者: 砂仁    時間: 2008-4-4 12:53 AM

有時收10點...

wa
無問題...
作者: 衰人    時間: 2008-4-4 09:52 PM

咁早攞, 係唔係要試食?

如果有得試食. 我又食, 約你去屯門吉之島果度試食.
作者: 留長    時間: 2008-4-4 10:01 PM

好呀...
作者: ray    時間: 2008-4-22 03:25 PM

阿祥你地PLAN去西藏OR高山地區?

我都可以俾下意見, 我登左6千米既雪山未死落番黎 :)

去之前一個月要做長跑訓練, 谷心肺同體力

之後要食維多命C, E, 同鐵, 可以增加血帶氧量

紅景天 唔需要一定食, 但如果要食應該係出發前一星期, 每日都要食

氧氣去到個邊可以買到, 機場同火車站都有

旅途中要多飲水同食糖

最後一樣係, 就算你做曬所有野都唔代表你會無事
作者: 留長    時間: 2008-4-22 03:34 PM

我地只係上一上神山啫...冇乜特別...1晚就返落黎...原則上乜都唔做都冇問題....

最多咪嘔...
作者: karen    時間: 2008-4-22 03:42 PM

>>去之前一個月要做長跑訓練, 谷心肺同體力

咁大件事 我驚我未去已經訓練到死咗
作者: ray    時間: 2008-4-22 03:58 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-4-22 03:34 PM 發表
我地只係上一上神山啫...冇乜特別...1晚就返落黎...原則上乜都唔做都冇問題....

最多咪嘔...
咁開心 :)

搵機會都要再JOIN下你地D活動
作者: ray    時間: 2008-4-22 04:01 PM

引用:
原帖由 karen 於 2008-4-22 03:42 PM 發表
>>去之前一個月要做長跑訓練, 谷心肺同體力

咁大件事 我驚我未去已經訓練到死咗
KAREN可能係乜事都無, 反而fit個d 會死先
作者: 肥Pe    時間: 2008-4-22 06:05 PM

Thanks Ray ,  

LC,  阿 Ray 叫你 食  ......... 鐵, 可以增加血帶氧量! 咁! 得閒去咬吓D'欄杆'同'燈柱' la...............一定有用
作者: 留長    時間: 2008-4-22 06:15 PM

哦...咁我而家開始每日都食幾粒羅絲啦...
作者: ray    時間: 2008-4-22 06:41 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2008-4-22 06:05 PM 發表
Thanks Ray ,  

LC,  阿 Ray 叫你 食  ......... 鐵, 可以增加血帶氧量! 咁! 得閒去咬吓D'欄杆'同'燈柱' la...............一定有用
食鐵個排...D大便會變成黑色同硬D...係正常

我個時係屈臣士買tablet, 都幾貴, 但一定要同維他命C, E一齊食, 唔係就會唔吸收
作者: 留長    時間: 2008-4-24 02:07 PM

話時話...砂ec星期日會唔會攞比我呀...
作者: 砂仁    時間: 2008-5-27 01:36 AM

阿祥...你樽紅景天食晒未呀? :p
作者: 留長    時間: 2008-5-27 11:48 AM

食咗幾克...冇乜感覺...不過去之前會食密D...

唔知夠唔夠比其他隊員食呢...

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0