標題: 24/3(一) 黃竹坑、下塘坑、西薄3.4、西高山 [打印本頁]

作者: 阿成    時間: 2008-3-16 08:56 AM     標題: 24/3(一) 黃竹坑、下塘坑、西薄3.4、西高山

9:30am中環交易廣場6號巴士總站集合

簡單行程
上半場 : 黃竹坑精華4澗遊,左行香港仔下水塘降下塘坑(五彩澗)
下午香港仔大街謝記魚蛋粉大休
下半場 : 搭車去薄扶林水塘上溯西薄3.4,再上西高南崖

出席
1.成
2.roland
3.雪兒
4.大S(半日)
5.楷哥
6.ben
7.亞美
8.華女

作者: 留長    時間: 2008-3-16 10:37 PM

好野...掃澗...
作者: 砂仁    時間: 2008-3-17 12:35 AM

阿成唔好咁衝動...要等埋人!!
作者: 阿成    時間: 2008-3-17 12:55 PM

又唔係D乜野好玩澗.唔會蝕左既
作者: 留長    時間: 2008-3-19 09:31 AM

阿成...肥pe既後記...睇返原來我冇出黃竹坑既相...
http://www.wildconqueror.com/forum3/viewthread.php?tid=510&extra=page%3D7
1. 下塘坑 (五彩澗)
2. 黃竹坑全部支澗 (except 4.1,一睇己唔想玩),即:
        落4.2 (comment: 澗底塊壁 good)
        上4.3,到左右分源就先上左,回頭落返黎再上右分源,接引水道 (comment: NO)。再落黃竹坑主源 (即4號澗)
        上落 4.4 (comment: NO)
        上4.5 (Good; 澗底幾塊壁 good)
        落4.6  (Good) 大体 (14:00 to 14:30)
        上4.7         (quite good)。 本來plan 澗頂橫移移 4.8 澗頂,可惜失敗了! Anyway,跟住 is:-
        上落 4..8 (用了五分鏟便上完)
        整個遇程不斷來回黃竹坑主源 (comment: Good),所以行了 4號澗.

只行紅色同4號本澗就ok...其他行唔行都冇問題...

西薄3.4
http://hk.geocities.com/outdoor811/SaiPok34.htm
作者: 雪兒    時間: 2008-3-19 03:37 PM

TBC
作者: snake_pirate    時間: 2008-3-19 04:05 PM

我GOGO
作者: 阿成    時間: 2008-3-19 10:12 PM

thanks 祥
作者: 留長    時間: 2008-3-20 01:38 AM

阿成...加咗相...比你plan下行程...^^
http://www.wildconqueror.com/for ... page%3D7&page=2
作者: 大S    時間: 2008-3-20 11:13 AM

Go, may be half day, need to work
作者: ben_choi01    時間: 2008-3-21 11:08 AM

好耐有上過黎喇,呢條難唔難行架,新手JOIN唔JOIN到??
作者: 阿成    時間: 2008-3-21 12:30 PM

唔太難..只係有自顧能力就OK
作者: panny163    時間: 2008-3-21 10:12 PM

亞成星期一我一定去留名丫唔該
&不如plan定至到26/3的行山線丫
因病假放到26號,很久無行,可以嗎
作者: 阿成    時間: 2008-3-21 10:42 PM

星期二要返工啦
作者: snake_pirate    時間: 2008-3-23 05:07 PM

SORRY 我發燒去唔到
作者: kara    時間: 2008-3-23 09:22 PM

啊楷都想去,有自顧能力,預埋我? OK
作者: 阿成    時間: 2008-3-23 09:34 PM

阿楷哥...聽日睇住小弟呀...
作者: kara    時間: 2008-3-23 09:38 PM

唔係啞 我都自顧不下 你睇住我至真
作者: 阿成    時間: 2008-3-23 09:40 PM

引用:
原帖由 snake_pirate 於 2008-3-23 05:07 PM 發表
SORRY 我發燒去唔到
下次有機會再一齊玩啦~
作者: 阿成    時間: 2008-3-24 10:01 PM

今日六澗一壁.好玩...玩到個人都有d...
黃竹坑主澗同4.5都幾好...4.6就細d..
見到4.7同4.8都好吸引...
上4.2....左右向右走...但上面開始密...去到條荒徑,去返左源上到引水道..
個個叫救命...
落下塘坑...幾好...一條1星大澗...

之後去食野...去謝記..好多人...
入去搵位...問左某妹妹有冇位...佢竟然話
"自己搵位啦...有就自己坐底.冇就返屋企下次再黎過"...
結果起隔離間上海野食...幾好食嫁.但少少貴

西薄3.4  幾好玩...好玩過3.5
西高南....一開始正南上...上完第一個企位..已經冇乜野玩...
去左左邊一塊壁(西南面)...去到壁底直上西高山頂...
好多手腳位...冇乜難度..只係高左d

作者: 大S    時間: 2008-3-24 10:06 PM

今日下半場好好玩, 閒遊得來有野爬, 西南崖, 正, 簡單,又好爬
好彩冇來上半場 唔駛叫救命

等睇相.
作者: 大S    時間: 2008-3-26 01:37 AM

好想睇相呀......ROLAND, 成, 有冇呀??
作者: 阿成    時間: 2008-3-26 01:23 PM

今晚睇下幾點收工...
作者: 大S    時間: 2008-3-28 01:33 AM

引用:
原帖由 阿成 於 2008-3-26 01:23 PM 發表
今晚睇下幾點收工...
追殺阿成同ROLAND既相,

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0