標題: 9/2(六)年初三中峽聶南 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2008-1-30 07:14 PM     標題: 9/2(六)年初三中峽聶南

2008年2月9日(星期六)年初三...中峽聶南...

行程...上金馬倫南坑5.1...穿梭中峽三坑...玩聶南石谷...再覓歸程...

集合時間地點...9:30am銅鑼灣摩頓臺76號巴士總站...

出席...
1.留長
2.ling
3.Demeter(後join)
4.roland
5.karen
6.fay
7.砂仁(tbc)
8.大S(tbc)
9.衰人
10.遮神
11.d.t.
12.d.t.+1
13.四方形
14.

作者: 衰人    時間: 2008-1-30 09:52 PM

乜點解你可以同時在2月3日可以去中峽聶南 同埋 棺材驢仔 兩個地方既?
作者: 留長    時間: 2008-1-30 10:04 PM

你睇錯啦...
作者: Demeter    時間: 2008-2-1 09:26 AM

請問摩頓臺之後後店行? 因為我11:30係灣仔放工, 睇下中間可唔可以join 到
作者: 阿成    時間: 2008-2-1 12:37 PM

咁你返工返幾點嫁?
作者: 留長    時間: 2008-2-1 05:20 PM

摩頓臺會搭76去南風道...入金馬倫南坑5.1...

後join可以係黃泥涌峽或灣仔峽經布力徑meet我地...
作者: Demeter    時間: 2008-2-2 11:53 AM

灣仔峽岩我多D, 係咪港島徑同布力徑交界個涼亭等 呀 !? 我12點前可以到啦!

作者: 肥Pe    時間: 2008-2-2 04:00 PM

1. 妳11:30係灣仔放工, 絕對可以後join 到, 但要識路.

2. 佢地係寫........灣仔峽經布力徑meet佢地

按地圖睇黎, 大隊玩完金馬倫南坑5.1, 便轉戰中峽三坑,不經灣仔峽。我估妳去到灣仔峽後 call 佢地,看看佢地位置,再追隊。帶map la, 應不太難找的!

3. Demeter, 妳曾去過金馬倫南坑ga bor
http://www.wildconqueror.com/forum3/viewthread.php?tid=510&extra=page%3D7

大隊玩完金馬倫南坑5.1, 最順是向右走,沿金夫人馳馬徑 (即引水道) 去轉戰中峽三坑。

你在灣仔峽,可沿中峽道行找大隊!

作者: 留長    時間: 2008-2-2 05:13 PM

冇錯冇錯...到時電聯我地啦...
作者: 留長    時間: 2008-2-2 07:00 PM

咁到底有冇人會參加呢個活動呢...
作者: ling    時間: 2008-2-2 08:13 PM

我會到呢…

但唔知其他人係咪要去拜年呢??
作者: Demeter    時間: 2008-2-3 09:52 AM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2008-2-2 04:00 PM 發表
3. Demeter, 妳曾去過金馬倫南坑ga bor
...
E...就係右手邊無行好似好好玩個條
又要錯過啦

錦電聯啦!
作者: 留長    時間: 2008-2-3 11:08 PM

冇錯冇錯...

電聯啦...
作者: karen    時間: 2008-2-4 04:19 PM

Roland同我都到吖...唔該
作者: 砂仁    時間: 2008-2-5 12:36 AM

睇下初二夠唔夠喉先決定...
作者: 留長    時間: 2008-2-5 01:36 AM

講明先...聶南石谷...好多野爬架...
作者: fay    時間: 2008-2-5 09:49 AM

作者: 大S    時間: 2008-2-5 01:21 PM

TBC.......可能趕得切返來香港
作者: 肥Pe    時間: 2008-2-5 02:45 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-2-5 01:36 發表
講明先...聶南石谷...好多野爬架...
冇錯,'友隊好友' 之前已提提我, 去玩 '聶南石谷' 要好小心,D石幾鬆鵅A好'大舊石'都可以鬆出來,險的、冇路抄!
For information.
作者: karen    時間: 2008-2-5 02:57 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2008-2-5 14:45 發表

冇錯,'友隊好友' 之前已提提我, 去玩 '聶南石谷' 要好小心,D石幾鬆鵅A好'大舊石'都可以鬆出來,險的、冇路抄!
For information.
唉吔... 版頭冇寫危險路線、新手不宜,等我報咗先咁多温馨提示... 咁即係准唔准我去呀
作者: 留長    時間: 2008-2-5 04:28 PM

放心啦...玩完頭半part...再作安排啦...爬崖既話...實唔預你...
作者: 衰人    時間: 2008-2-5 05:15 PM

去.
作者: 雪兒    時間: 2008-2-6 09:12 AM

祥, 你哋大約幾點行完, 我夜晚約咗朋友食飯,
最遲要6點半走人
作者: Johnny_Chau    時間: 2008-2-6 09:33 AM

Go!
作者: d.t.    時間: 2008-2-6 12:12 PM

我同一個朋友都會到。
作者: 留長    時間: 2008-2-6 02:43 PM

引用:
原帖由 雪兒 於 2008-2-6 09:12 AM 發表
祥, 你哋大約幾點行完, 我夜晚約咗朋友食飯,
最遲要6點半走人
幾時行完唔緊要...你可以睇時間先走都得...
作者: 大S    時間: 2008-2-9 01:14 AM

Too late back to Hong Kong...... can't come

今次去左, 鳳凰山森林公園
作者: 留長    時間: 2008-2-9 09:52 PM

返來咯...阿寶5星級的家...超服適...

今日行程...少一澗多一崖...玩足行程...超正...

金馬倫南坑5.1+5.3+金南倫南右崖...中峽坑6.1+中峽坑6...聶南石谷...左落右上...好攀好攀...
作者: 阿成    時間: 2008-2-9 10:47 PM

輕鬆又帶點少少驚險...真係好玩...
作者: karen    時間: 2008-2-10 11:38 PM

雖然只係玩咗四條澗,有壁爬吓都算滿足
作者: ling    時間: 2008-2-11 01:34 AM

話咁快就玩完兩日!
雖然第二日一上山就好攰…
但係又幾好玩…無乜悶場!!
正…
無去的一個字'蝕'
作者: 肥Pe    時間: 2008-2-11 12:30 PM

引用:
原帖由 ling 於 2008-2-11 01:34 發表
話咁快就玩完兩日!
雖然第二日一上山就好ョK
但係又幾好玩…無乜悶場!!
正…
無去的一個字'蝕'
蝕得好深........

……………一早已釘茬o個聶南石谷 …………...想玩好耐 ……….LC初三開…………嘩!發囉(原本)………….原本必去 ………(晚上才往好友家聚聚)…………我好忍得手架勒,不在討論區提,免honey…………

可惜…………人算不如天算………有變 ………只有唉一聲…………,你就好,玩曬2 days

中峽群坑, solo佢,
但聶南石谷DD………唸唸先……..得一條友|" />|" /> ……………

金南倫南右崖 係咪 指金馬倫南坑5.3源未 石屎路港島徑以上那列崖, if yes 咁我自已玩過了………

作者: 留長    時間: 2008-2-11 03:46 PM

>...中峽群坑, 必solo佢,
中峽只有兩坑...6同6.1...都好正...solo冇問題...

>..但聶南石谷難DD………唸唸先……..得一條友……………
聶南石谷一定會再去...事關阿溢幅圖仲有好多地方玩...

>...金南倫南右崖 係咪 指金馬倫南坑5.3源未 石屎路港島徑以上那列崖, if yes 咁我自已玩過了
係5號澗布力徑出口再向前行少少...一幅極開揚既崖坡位...易...但碎...小心落石打中布力徑遊客...
作者: 溢    時間: 2008-2-11 08:56 PM

紅線是左崖﹐最後一段落林位是5.3坑上源
橙線是右崖.... 下次可以試下早一個壁位上

聶高信南上下崖全景

圖片附件: DSCN1915b.jpg (2008-2-11 08:56 PM, 1.2 MB) / 該附件被下載次數 276

圖片附件: DSCN1253.JPG (2008-2-11 08:56 PM, 1.15 MB) / 該附件被下載次數 728

作者: 留長    時間: 2008-2-11 09:41 PM

紅線落既位應該係5號既左源...紅箭咀指住既壁位就係本來想上既壁位...即係5號既右源...

紅線既起點先係5.3上源...
作者: 砂仁    時間: 2008-2-11 10:05 PM

引用:
無去的一個字'蝕'
唔好成日講依句..會令人好內疚...

我都要多謝阿寶熱情的款待和送小弟一對add-in ..
還有各位在石谷時幫過小弟克服難關的行友!!   

作者: 留長    時間: 2008-2-11 10:40 PM

唔係內疚...係悔恨...

但又唔係個個都鐘意玩呢D咁既野wor...
作者: 肥Pe    時間: 2008-2-12 08:54 AM

引用:
原帖由 留長 於 2008-2-11 21:41 發表
紅線落既位應該係5號既左源...紅箭咀指住既壁位就係本來想上既壁位...即係5號既右源...

紅線既起點先係5.3上源...
LC 正確!!! 阿溢你既圖好正,嘩,你都好準確在相中晝到所行路線,好勁鵅ILC都是!
從阿溢既圖看,我上次自己玩既就係玩 '紅線是左崖 同 橙線是右崖 之間' 你地冇玩既崖壁, 叫住'中崖'先la........... 。玩完就原路落返,玩既時候 都想右移去'橙線右崖' ,但屎忍繷ㄚ鬖磽菑v唔準去 (P.S. 好似 Ling said ......次次望望鼢N去玩......) ,因得一條友+當時已1730。

冇錯,玩既時候係比平時額外地小心,因'中崖'都好多一碎石,130% 既小心以免落石打中布力徑遊客........... 這段左中右崖以下的布力徑常有人行,一落石必中+必重傷!各位玩者玩這段必耍額外地小心,to be considerate to other........

作者: 溢    時間: 2008-2-12 07:07 PM     標題: 回復 #38 肥Pe 的帖子

金馬倫南崖如果唔係咁多碎石~其實都幾易爬,幾好玩

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0