標題: 數碼相機 - 討論 [打印本頁]

作者: fay    時間: 2008-1-30 12:00 AM     標題: 數碼相機 - 討論

我想買數碼相機...大家可以比d意見我嗎? 太約預$2-3000左右.通常都係行山/澗用.

小妹對相機認識唔深,亦冇特殊愛好的牌子,不過...之前共用過以下三個品牌的數碼相機,印象如下...第四代..買咩好呢?

第一代: pentax Optio S4 (03年年尾買,06年年中浸死 )
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=344
印象:好多noise; 顏色唔sharp,影咩都黑黑沉沉咁.

第二代: Olympus 720SW (06年年中買,07年年中浸死 為左玩水而買部防水相機..不過 )
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=655
印象: 快門慢; 防手震功能的相好多noise; 原來防水相機都唔係咁防水; 超食電,一舊電只可用半天.

第三代: Sony DSC-P100 (04年年頭買,用到而家,不過部機係阿爸買,比佢攞返,冇得用啦 ~)
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=403
印象: 返应快,就算我手震,D相都唔會好震; 顏色都唔錯; 印象都幾好.

第四代: 買咩好呢? 上三代的遺腹子...SD, XD, sony memory stick都齊哂...咁今次買咩好呢...panasonic/sony/canon...etc...好頭痛呀 ~

我比較粗用...都係平d好~

作者: 留長    時間: 2008-1-30 12:52 AM

如果想玩水都用得...一定係Pentax W20或30啦
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=744

我地一眾澗友都用佢...又便又輕便好用...

但對於鐘意玩影相既人黎講...Canon 呢部PowerShot SX100 IS...絕對好野...
http://www.dcfever.com/ureviews/showreviews.php?CameraID=879
10X光學加手動...AA電...超方便...$2400低到爛...
作者: fay    時間: 2008-5-24 01:29 AM

Pentax w60
http://www.h20camera.com/camera/w60
期待
作者: 留長    時間: 2008-5-24 10:34 AM

嘩...由30一跳到60...
幾靚仔wor...梗框框咁樣...
1千萬像...5x光學...28-140mm...4m水深...1cm微距...人面...防震...

嘩...如果價錢仲係2k唔使...即入3部...
作者: 衰人    時間: 2008-5-24 11:03 AM

咁我都等等, 忍下手先,
睇過w60先決定係唔係買佢.

有HD 720i MOVIE喎.

仲有28mm 小wide

但係, 佢個樣......
作者: 留長    時間: 2008-5-24 11:39 AM

佢個樣...襯你呀...咁樣咁衰...
作者: 衰人    時間: 2008-5-24 12:03 PM

咁又幾襯喎.
咁我買硬佢喇
作者: 阿成    時間: 2008-5-27 01:06 PM

有28mm...早知買黎部啦.
作者: 衰人    時間: 2008-5-28 12:29 AM

我唔記得左阿成你買了邊一部?
作者: 阿成    時間: 2008-5-28 12:56 AM

o記u790
作者: 肥Pe    時間: 2008-6-3 03:36 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-1-30 00:52 發表
如果想玩水都用得...一定係Pentax W20或30啦
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=744

我地一眾澗友都用佢...又便又輕便好用...

但對於鐘意玩影相既人黎講...Canon 呢部PowerShot SX1 ...
阿溢.............今晚可一同去灣仔電腦城............我買相机, W20 or W30

留長......W20 & W30 有何大不同? (指 Function 上)   防水上面邊個好D?

作者: 溢    時間: 2008-6-3 03:51 PM

我琴日上過去我之前買果間問~
佢已經冇賣W20
作者: 留長    時間: 2008-6-3 04:38 PM

w20 - w30冇乜大分別...w30重少少...防水好少少...
以價錢計...w20...首選...
作者: 留長    時間: 2008-6-5 04:43 PM

另一品牌超強防水...

阿成...呢部一定啱你用...不過$$$$
Ricoh G600

作者: 肥Pe    時間: 2008-6-5 05:08 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-6-5 16:43 發表
另一品牌超強防水...

Ricoh G600
聽講$五千二百幾。  如果係倒轉'二千五百幾'就好lu.........><......yee....仲可外置閃燈......^^  
我幾鐘意Ricon ........色靚.....

作者: 衰人    時間: 2008-6-5 11:52 PM

我公司早前買了3部影印機. 送了6部 RICOH R6
公司用每部$500 賣俾員工.
作者: 留長    時間: 2008-6-5 11:58 PM

嘩...超低...可唔可以幫我買部...:p
作者: 衰人    時間: 2008-6-6 12:22 AM

過了.
作者: 留長    時間: 2008-6-6 12:32 AM

作者: 驚直    時間: 2008-6-6 08:07 AM

尋日睇headline都比我"立"到...5千2....專業級數防水DC!? 真係超貴@@"

澗友又多一個選擇=]

圖片附件: RICOH G600 2008-06-05 頭條日報.jpg (2008-6-6 08:07 AM, 338.05 KB) / 該附件被下載次數 310

作者: fay    時間: 2008-6-6 12:18 PM

>公司用每部$500 賣俾員工.
係米$500先,我要一部.
作者: 留長    時間: 2008-6-6 05:24 PM

阿fay乜你睇D唔睇D架...
http://www.wildconqueror.com/forum3/viewthread.php?tid=1379&page=2#pid19171
作者: karen    時間: 2008-6-6 10:25 PM

引用:
原帖由 留長 於 2008-6-5 16:43 發表
另一品牌超強防水...

Ricoh G600
今晚佢已經响我屋企啦....呵呵呵....
作者: 驚直    時間: 2008-6-6 10:35 PM

karen買左呢部5千2百大元超貴防水機??? @@"
作者: karen    時間: 2008-6-6 10:39 PM

相機+相機袋+保蘐貼 = 5,240.00因為比eps
作者: karen    時間: 2008-6-6 11:44 PM

引用:
原帖由 衰人 於 2008-6-6 23:41 發表
我唔覺得值呢個架
呢部野得1米防水.
又大舊又重

但係對於有錢人來講. 無所謂啦.
雖然佢大舊但佢輕過Olympus 1030SW架
作者: 衰人    時間: 2008-6-6 11:48 PM

我唔覺得值呢個價
呢部野得1米防水.
又大舊又重

但係對於有錢人來講. 無所謂啦.
作者: 衰人    時間: 2008-6-6 11:48 PM

如果呢個價錢,緊係買1030啦
作者: 衰人    時間: 2008-6-7 12:03 AM

我繼續祈待 w60

賣點 :
HD 720p MOVIE.
28mm wide
4m水深
1cm微距
人面
防震
價錢 $2XXX

作者: 衰人    時間: 2008-6-7 12:11 AM

哎也... 原來呢部野 w60 有得賣喇.
6月4日發行.
作者: 留長    時間: 2008-6-7 01:33 PM

幾$...
作者: 衰人    時間: 2008-6-7 03:14 PM

未知.
未有實價.

我自己估計香港開售價約$2480-$2680
作者: 留長    時間: 2008-6-7 03:30 PM

等佢跌價...
作者: 阿成    時間: 2008-6-10 11:44 AM

W60 good
作者: 大S    時間: 2008-6-10 01:47 PM

肥pe老師, 聽聞你部防水數碼相機好似係hk$1200@

想請問邊度買呀?
作者: 阿成    時間: 2008-6-10 10:41 PM

以前就1200有喇.但係而家要1500...
作者: 衰人    時間: 2008-6-10 10:46 PM

亞成果部 u790 在中源賣$1800.送2G

請問亞成你買幾多錢?
作者: 阿成    時間: 2008-6-11 01:11 PM

我起中原買的
作者: 衰人    時間: 2008-6-29 03:44 AM

Pentax W60 在日本27/6 正式開賣.
比原定的開賣價$40000日元 還要低.
首天開賣價為$33600日元 (約港幣$2470)
作者: 驚直    時間: 2008-6-29 12:44 PM

防水DC仲有多一個選擇 -- 三洋 (Sanyo) 數碼攝錄相機
舊年CA65大熱, 今年推出CA8, 行貨$3,280
始終都係拍片為主導, 外形設計 功能等方面亦歸類於DV, 好睇個人習慣..

圖片附件: Sanyo Xacti CA8.jpg (2008-6-29 12:46 PM, 66.51 KB) / 該附件被下載次數 710

作者: 衰人    時間: 2008-6-29 04:57 PM

SANYO 好咩? 有乜野賣點?
作者: 留長    時間: 2008-6-29 10:19 PM

引用:
原帖由 衰人 於 2008-6-29 03:44 AM 發表
Pentax W60 在日本27/6 正式開賣.
比原定的開賣價$40000日元 還要低.
首天開賣價為$33600日元 (約港幣$2470)
等佢跌價...
作者: 衰人    時間: 2008-6-29 11:22 PM

小道消息話 香港行貨已到
開賣日期為 7月15日
作者: 衰人    時間: 2008-6-30 10:44 PM

証明小道消息係流料.
我屋企樓下商場有得W60賣
開價 : $2388 送2G卡  1年保養   (但未知行貨定係水貨)

明天出去apm行轉先

圖片附件: IMG0037.JPG (2008-6-30 10:44 PM, 49.03 KB) / 該附件被下載次數 617

作者: 留長    時間: 2008-6-30 11:10 PM

嘩...好消息...密砌留意跌價...
作者: 衰人    時間: 2008-6-30 11:36 PM

我當年的 W10.
一出時. 賣$2380, 2個星期後, 百老匯突然減價$1980
我就買了.
買了之後.就想四圍格下價, 就發現 部w10就好似係市場失蹤咁.
四圍都無得賣.
當時問過豐澤, 佢地話公司無入呢隻貨 .
作者: 驚直    時間: 2008-7-1 12:38 AM

市場規律啦...行貨水貨都如是, 新型號一出, 上一代自然要退下, 一手新機唔會無止境咁跌價.
果陣替Olympus兩款防水DC(790,795)格格下價都發覺,
價錢跌到去某個位就在市場逐漸消失, 跟住貨源短缺, 唔再擺出櫥窗...
因為好快趣唔洗半年又推出左新型號(850,1030)
之後, 舊款型號就或者會在細舖頭仔出現~
作者: ling    時間: 2008-7-1 08:45 PM

今日見到阿bill攞住部w60!!
作者: 衰人    時間: 2008-7-1 10:05 PM

有無問佢借來試試?
作者: 留長    時間: 2008-7-1 10:31 PM

唔使問...全程我攞咗黎用...讚...
作者: 衰人    時間: 2008-7-1 10:38 PM

真係...讚?
作者: 留長    時間: 2008-7-2 01:36 AM

睇實地測試既相...未經處理...原色...^^
http://www.wildconqueror.com/for ... o=lastpost#lastpost
作者: 溢    時間: 2008-7-2 01:29 PM

未經處理都咁正,係真唔係呀?
作者: 衰人    時間: 2008-7-2 01:30 PM

睇完. 我覺得好好喎.

今日走過銅鑼灣時代 , 望過,
百老x, 豐x , 有得賣, 標價$2790
國X, CMX 都無得賣.
中X 個sales屎話 無入呢隻貨添,即SALE我買$1888 O記防水機.
作者: 留長    時間: 2008-7-2 01:48 PM

引用:
原帖由 於 2008-7-2 01:29 PM 發表
未經處理都咁正,係真唔係呀?
真...事關我都冇時間執...得閒都執沙巴相啦...^^
作者: 肥Pe    時間: 2008-7-2 03:08 PM

W60.......果然有突破的進步!28mm 最正, X5 optical zoom 好好!咁既price 既 waterproof digit camera.......買得過!
作者: ling    時間: 2008-7-2 03:45 PM

引用:
原帖由 衰人 於 2008-7-2 13:30 發表
睇完. 我覺得好好喎.

今日走過銅鑼灣時代 , 望過,
百老x, 豐x , 有得賣, 標價$2790
國X, CMX 都無得賣.
中X 個sales屎話 無入呢隻貨添,即SALE我買$1888 O記防水機.
阿bill話…係百老X買,都係二千五!!
作者: 衰人    時間: 2008-7-2 05:30 PM

我樓下 領X 賣緊 $2388, 送2G 喎.
作者: 寶    時間: 2008-7-2 09:02 PM

今天去了平時買機的那間店,他們說不會再入Pentax,因口碑不好,常入水,但我都打算買一部Pentax 60,因基本運作會一樣,買新牌子可能一年後才識用。
作者: 留長    時間: 2008-7-2 09:47 PM

仲有一個問題...就係粒電太細...撐唔到一日...一定要買多一粒後備電...
作者: 衰人    時間: 2008-7-2 10:05 PM

我會上去網訂多1-2粒返來.

電池 D-LI78 = EL11

作者: 衰人    時間: 2008-7-3 01:10 PM

匯豐信用卡, 最紅星期五推廣活動,
逢星期五在豐澤 百老匯 買野滿$800, 有10%回贈.
即係9折哦.

如果部機在百老匯是真係亞ling所講. $2550. 9折後就係$2295

我見豐澤有保護貼和機袋送.
作者: Bravo    時間: 2008-7-3 01:44 PM

引用:
原帖由 衰人 於 2008-7-3 01:10 PM 發表
匯豐信用卡, 最紅星期五推廣活動,
逢星期五在豐澤 百老匯 買野滿$800, 有10%回贈.
即係9折哦.

如果部機在百老匯是真係亞ling所講. $2550. 9折後就係$2295

我見豐澤有保護貼和機袋送.
+ 4G SD card
作者: fay    時間: 2008-7-3 10:50 PM

我有fd啱啱係灣仔入左部.HK$2288
作者: 衰人    時間: 2008-7-3 10:55 PM

邊間先?? 問問唔該池
作者: starsmoonsun    時間: 2008-7-3 11:53 PM

我對P機已經冇信心, 有冇平既O機好介紹呀?
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 12:07 AM

亞成果部, $1888 中原.
但亞fay果部都係無啦啦好地地入水啦.
作者: starsmoonsun    時間: 2008-7-4 12:15 AM

下... 咁即係唔洗影啦
作者: 留長    時間: 2008-7-4 12:23 AM

引用:
原帖由 starsmoonsun 於 2008-7-3 11:53 PM 發表
我對P機已經冇信心, 有冇平既O機好介紹呀?
呵呵呵...呢到有人想放機...記得睇埋最後留言...
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=527589&extra=page%3D1

我部w20開得番...不過只能read不能影...=sd card reader...

睇黎我都等唔到佢跌價啦...

作者: 衰人    時間: 2008-7-4 12:25 AM

我部三洋都係無啦啦入水啦.
舊年新機, 落水即入, . 換了一部,
剛剛去完沙巴返來, 都係小小入水, 現在係廠檢查緊

作者: 留長    時間: 2008-7-4 12:28 AM

大家都入水...梗係買部最平既黎玩啦...
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 12:35 AM

引用:
原帖由 留長 於 2008-7-4 00:23 發表

呵呵呵...呢到有人想放機...記得睇埋最後留言...

我部w20開得番...不過只能read不能影...=sd card reader...

睇黎我都等唔到佢跌價啦...http://i ...
我都有部o記, 入了水瓜了, 開到機, 但影唔到, LCD部份有野睇.
之後放在防潮廂. 差唔多年幾後,得閒無野做. 取出來睇, 入電後, 佢又無啦啦完全正常運作啵.
用了幾日, 好正常, 但覺得有個按鈕唔係好WORK. 時得時唔得.
就拆開佢睇, 用力得滯, 扯斷了成組排線.
就咁正式報銷
作者: starsmoonsun    時間: 2008-7-4 12:37 AM

最後留言話佢都想轉P機
但眼見大家w10,20,30都無端死哂, w60真係比唔到信心我囉
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 12:41 AM

拿住部機, 唔好跳水, 就長命D
作者: 留長    時間: 2008-7-4 12:49 AM

>力得滯, 扯斷了成組排線...
你無非都係想了結咗佢啫...

我用過w60...防水冚做得比以前好...話晒都4m水深...
作者: 驚直    時間: 2008-7-4 12:54 AM

睇嚟防水相機呢個市場都唔細啵XD

波波只係拿起部機隨手亂拍snapshot, 影咩都咁有水準~good~~1030的確係好機!!

某日用自己部1030影另一部巨形1030 =P

作者: 衰人    時間: 2008-7-4 01:12 AM

直, 單眼皮先生都係用O記架.

好合拍, 下次要互影.
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 01:49 PM

我剛剛帶左佢返公司.

百老匯 $2590 - 10% Off 匯豐信用卡. = 實數$2331

4G卡, 相機袋, 保護貼, Adidas銀包仔, 迷你腳架.

4G卡, 唔要的話, 減$140
4G卡可以選 SANDISK 或 TOSHIBA

作者: 留長    時間: 2008-7-4 02:09 PM

嘩...低wor...睇黎都要去百xx走轉...
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 02:25 PM

其實我唔係呢個銀碼,
原來可以用匯豐獎賞錢, 我自己125分=$1. 扣了我的積分12500分後, 再平多1百蚊
作者: 留長    時間: 2008-7-4 02:49 PM

太好啦...咁又可以平D...
作者: 寶    時間: 2008-7-4 05:14 PM

銅鑼灣那間百老匯,我無匯豐card,要約家姊?
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 05:31 PM

要向匯豐先登記, 才可享10%回贈

http://www.hsbc.com.hk/1/2/special/chinese/cards/prom070
作者: 留長    時間: 2008-7-4 05:41 PM

攪殿...唔該晒...衰人...
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 08:43 PM

仲有呀. 星期五先有 10% 回贈,
錯過今日, 要等到下個星期五才有 10% off
作者: 留長    時間: 2008-7-4 08:53 PM

我要等到下星期5先可以買...><
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 09:07 PM

渣打都有類似的PROMOTION.
又係10%回贈 在 星期六.

但只有 豐澤, 又係先要登記.
http://www.standardchartered.com.hk/promo/fortress/zh/index.html

豐澤標價係$2780, 唔知有無得減呢池??
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 10:29 PM

另外, 我會在這間公司訂電池.
現在$45/人仔, 未計對換率及運費.
可代訂其他model電池
在4/7/2008 23:59:59 截止

http://auction1.taobao.com/aucti ... cae68729de4a3.jhtml
作者: starsmoonsun    時間: 2008-7-4 11:13 PM

不如代訂/團購W60仲好啦
作者: 留長    時間: 2008-7-4 11:26 PM

交比你做啦...可以攞到咩價...呀...
作者: 衰人    時間: 2008-7-4 11:42 PM

我都買了W60喇, 所以, 團購W60唔關我事.

W60人面對焦真係幾快.

我用過 CANON 850IS, 仲快過佢啵
作者: 衰人    時間: 2008-7-5 12:17 AM

引用:
原帖由 衰人 於 2008-7-4 22:29 發表
另外, 我會在這間公司訂電池.
現在$45/人仔, 未計對換率及運費.
可代訂其他model電池
在4/7/2008 23:59:59 截止
截凸
作者: kelvin    時間: 2008-7-7 05:44 PM

引用:
原帖由 驚直 於 2008-6-29 12:44 PM 發表
防水DC仲有多一個選擇 -- 三洋 (Sanyo) 數碼攝錄相機
舊年CA65大熱, 今年推出CA8, 行貨$3,280
始終都係拍片為主導, 外形設計 功能等方面亦歸類於DV, 好睇個人習慣..
呢部野影相唔係好得.
拍video都ok.
可以入水3米.
未試過入水.
作者: 留長    時間: 2008-7-7 06:29 PM

阿成...買啦...唔使諗...新機都係38xx...

評語
輕便,機動性強 (作backup機一流)
設有單點測光
設有影深預覽 (很重要的功能)
合金機身
能用回舊鏡
可設定使用鏡身的光圈
照片色彩豐富自然
Kit鏡質素OK
及 filter環不轉動
自動對焦下,鎖焦後可立即手動改焦
2.5吋高解像LCD
用AA電

+呢支鏡...Pentax D FA 50mm F2.8玩埋微距...不過唔知幾錢...^^

人地用呢部機影既相...
http://www.flickr.com/cameras/pentax/ist_dl/
作者: 衰人    時間: 2008-7-7 07:18 PM

成, 買啦,

唔好結婚住.. 買機先.

嘿嘿嘿!!

作者: kelvin    時間: 2008-7-8 12:03 PM

未用過呢款機....
成..買啦
作者: 阿成    時間: 2008-7-8 01:27 PM

好啦...唔諗k100 同200 喇...
作者: 衰人    時間: 2008-7-8 01:29 PM

下次見面, 我帶2張申請表過你填.
作者: 留長    時間: 2008-7-8 02:37 PM

配呢隻電會好好用...據聞...
http://www.409shop.com.hk/rcrv3.htm
作者: 寶    時間: 2008-7-8 07:59 PM

祥:有隊友今天用Pentax60,說影相速度較Pentax30慢??
        如托你買機,會否保養上有麻煩?

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0