標題: 青山北頂東面巖壑 [打印本頁]

作者: starsmoonsun    時間: 2007-12-2 09:58 PM     標題: 青山北頂東面巖壑

呢一列既巖壑睇落幾有氣勢 唔知有冇人玩過/有冇隊開過黎玩?

圖片附件: IMG_3348x.jpg (2007-12-2 09:58 PM, 128.82 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: IMG_3363x.jpg (2007-12-2 09:58 PM, 122.03 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 留長    時間: 2007-12-2 10:44 PM

呢到叫青山白巖...
我遲D開...請留意...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-12-2 11:04 PM

青山白巖.. 網上查唔到ge?
唔理啦, 我報定名先 快d開
作者: PoP    時間: 2007-12-2 11:35 PM

哩幾年水土流失幾嚴重…

---> 02' 嘅相
作者: 留長    時間: 2007-12-2 11:49 PM

行山界大把地方名網上都冇架啦...
作者: PoP    時間: 2007-12-3 05:52 PM

諗住點行?
作者: starsmoonsun    時間: 2007-12-3 10:24 PM

我今日探左路去青山白岩, 睇下你地幾時拍板去......轉貼返係個邊既post~

今天下午有空, 便一探早前落青山時見到的型仔巖壑.  除左知道組巖既名叫做"青山白岩", 乜資料都查唔到, 相信就算有人有隊曾到訪, 都係很少數, 去都亦冇見過任何引路絲帶.  不過今次因為時間只有半日, 況且搵路上都搞左一輪, 仲要預天黑前落返去, 所以只係去到略略一探.

以下是上次沿青山東邊大路落山時所看到的一列巖壑.  今次只去到第二幅圖最低個組巖度.

話說我到山腳時想探下村個邊條路, 即刻有幾隻兇惡大狗飛出黎圍趙我.. 冇帶行山杖唔夠佢地砌, 但就咁回頭又唔份氣, 於是就捐窿捐喇比我搵到條唔洗經村既路上... 係條荒廢左好耐既小徑..

去到某個位置就見到個組巖既一角

跟住就要落坑, 要打林等..

過左呢個標記之後,

又見返個組巖啦

上第一層斜壁很容易, d手腳位好似為你安排好哂

到啦

白岩看世界

望下左

又望下右

再上少少又望下右

又望下左

望下岩石

之後過去左另一排巖既下面探探..

回頭原路走, 因為爬上去不太容易, 況且亦快天黑了.  算係今次黎到觀察下組巖壑先啦.

上黎既時候早有此著, 所以碌草時將草碌得扁d, 打林時就剪多兩剪, 認住d天然標記, 記住某d分叉位既水平高度, 再自己加多少少記號, 咁樣原路回歸時就唔會搵唔返行過既路... 因為我唔想鏟左落去條村之後又被狗追...

順利出返去

作者: 留長    時間: 2007-12-3 11:19 PM

岩石如何...好唔好爬...石鬆唔鬆...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-12-4 12:06 AM

下面d石就ok易爬, 但去到後尾成座城牆個d壁就唔容易爬上去, 因為有部分係倒咬, 呢次去我唔敢冒險爬
白岩石好堅固, 但有d表面呈灰色既石塊部分就較易剝落..
作者: PoP    時間: 2007-12-4 04:25 PM

屋企窗口望到,每次經過都望吓、諗吓可以點行…睇嚟幾好玩吓!

幾時去?
作者: 留長    時間: 2007-12-4 07:11 PM

1月啦...我會由右至左咁玩上去...
作者: PoP    時間: 2007-12-5 12:48 AM

1 月,好!

不如玩埋哩度再殺過去啦

作者: 留長    時間: 2007-12-5 09:30 AM

呢到我稱為猩猩崖...有此打算...但下面好密...密得好緊要...><

pop...知唔知有冇路可通...我試過係上面落至中層再屈返上頂...
作者: PoP    時間: 2007-12-5 03:26 PM

幅相見到有條隱蔽嘅路… 等我睇吓有冇影到附近位置嘅相,再研究
作者: starsmoonsun    時間: 2007-12-5 03:39 PM

其實又唔係想像中咁密, 如果行正條路既話... 由組巖落返去涼亭大路, 我只用左半粒鐘... for reference la
作者: 留長    時間: 2007-12-5 03:49 PM

講緊既係另一幅崖...良景後山...
作者: PoP    時間: 2007-12-10 04:29 PM

昨日杯靈雙渡,經過順手望吓、影張相

白岩頂附近山脊上拍攝

估計岩頂草唔過頭、最多到心口…
作者: 留長    時間: 2007-12-10 11:07 PM

查埋猩猩崖下面有冇得上啦...^^
作者: PoP    時間: 2007-12-11 02:44 AM

睇返 4 年嚟影過嘅相, 要啲時間…
作者: 留長    時間: 2007-12-11 12:47 PM

4年... 草都生到樹咁高...
作者: PoP    時間: 2007-12-11 05:25 PM

要睇吓山火之後有冇路胚,有就唔使咁辛苦開路 ;)

如過要自己開路,我要喺床底攞返個鋁架背囊出來,到時用來壓低啲草… ;)
作者: 留長    時間: 2007-12-11 06:01 PM

鋁架背囊...經典...用咗佢好難爬崖...
作者: 阿成    時間: 2007-12-12 01:31 PM

引用:
原帖由 PoP 於 2007-12-11 05:25 PM 發表
要睇吓山火之後有冇路胚,有就唔使咁辛苦開路 ;)

如過要自己開路,我要喺床底攞返個鋁架背囊出來,到時用來壓低啲草… ;)
果然係剷林高手
作者: PoP    時間: 2007-12-13 02:44 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-12-11 18:01 發表
鋁架背囊...經典...用咗佢好難爬崖...
要爬嘢梗係出個細鋁架啦∼ 用嚟開路就帶個齌架+孭帶

講返猩猩崖: 由落山景條路個脊打橫殺過去, 條路唔會好密

相就要等我遲啲得閒搞屋企個 server, 再直接 link 上來
作者: 留長    時間: 2007-12-14 06:26 PM

今日同肥pe探咗猩猩崖啦...仲爬咗一轉...好兇狠...

下面冇可能入到崖底...要係脊頂踩草坡落...再由壁上...但只有樹隙可上...

我挨隙邊崖上...好兇狠...
作者: PoP    時間: 2007-12-15 03:26 AM

今個星期忙死!
你哋探咗路,我就唔駛搵返啲舊相出來囉∼
作者: PoP    時間: 2008-1-6 01:29 PM

噚日下晝去巡視災場,由青山寺上、良景落。

放幾張相出來

作者: PoP    時間: 2008-1-6 01:30 PM

作者: PoP    時間: 2008-1-6 01:32 PM

作者: PoP    時間: 2008-1-6 01:34 PM

作者: 肥Pe    時間: 2008-1-6 02:00 PM

谷中的樹仍健在喎!

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0