標題: 25/11(日)彎曲左右馬騮頭 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2007-11-14 09:58 PM     標題: 25/11(日)彎曲左右馬騮頭

日期: 07年11月25日(星期日) 彎曲左右馬騮頭

集合時間地點...09:30am...西貢早餐食住等...齊人就走...9:45am百佳門口...

行程...西貢...朗尾...隔坑墩...上落彎曲坑...視乎情況...爬馬騮頭南崖...

難度: 攀崖渡壁,危險路線,只適合有攀崖經驗者參加
新手不宜
中途行完彎曲坑可離隊
全程約6-8小時。

出席...
1.留長
2.走識和想
3.ling
4.starsmoonsun
5.

作者: 走、識、和想    時間: 2007-11-15 06:40 AM     標題: 回復 #1 留長 的帖子

又西貢 ~
我又去 !
作者: 金屯大豬    時間: 2007-11-15 06:42 AM     標題: 回復 #1 留長 的帖子

岩唔岩我玩 ?
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-15 07:28 AM

呢條線 (上落彎曲坑 + may be 爬馬騮頭南崖) 正喎!我相信會 好玩過險過 上星期的東馬肚右坑彌天壁線!

仲有,大家玩的時候一定要注意落石情況!因為有一友隊同日1200左右會玩 '巨霸石澗+險攀香蕉藺石河(彎曲坑右源),佢地都有機會 爬馬騮頭南崖ga'!落石人地會好大鍋!    (註:友隊行程係:上午入溯長情坑,黃竹洋接山徑上攀馬西左源,源頂接巨霸石澗下水源地大休,下午險攀香蕉藺石河後接麥徑下燒烤場散隊)

謝謝

作者: 留長    時間: 2007-11-15 11:53 AM

睇情況先爬馬騮頭南崖啫...而且唔爬可以行完彎曲坑就走得...^^

石澗險線...大豬就梗係唔好去啦...
作者: 大S    時間: 2007-11-15 12:06 PM

好想同大豬行
作者: 留長    時間: 2007-11-15 08:10 PM

你搵次去西頁行下山咪可以約大豬lor...
作者: 金屯大豬    時間: 2007-11-16 12:03 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-11-15 11:53 發表

睇情況先爬馬騮頭南崖啫...而且唔爬可以行完彎曲坑就走得...^^
石澗險線...大豬就梗係唔好去啦...
冇得玩 ...
作者: ling    時間: 2007-11-16 12:04 AM

有時間…再去!

作者: 留長    時間: 2007-11-16 01:58 PM

再去...你幾時有去過...
作者: ling    時間: 2007-11-16 06:42 PM

去17/11
又去18/11
再去咪就係25/11
呵…呵…呵…
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-17 09:50 AM

有興趣, 報住名先
作者: 留長    時間: 2007-11-20 03:05 PM

有時間玩埋鹿巢石林...
作者: ivan    時間: 2007-11-23 01:01 AM

好想去呀.....可惜隻腳傷左........
作者: 留長    時間: 2007-11-23 10:18 AM

做乜事呀...又毅行呀...
作者: ivan    時間: 2007-11-23 11:06 AM     標題: 回復 #15 留長 的帖子

係呀....左腳 拗柴 仲未好返
有得看無得玩.......好慘.....
作者: 留長    時間: 2007-11-23 11:34 AM

好啦...休養下啦...

等我影多幾張相比你睇啦...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-24 10:52 PM

西貢早餐即係邊度? 百佳門口又係邊度?
引用:
原帖由 留長 於 2007-11-14 09:58 PM 發表
日期: 07年11月25日(星期日) 彎曲左右馬騮頭

集合時間地點...09:30am...西貢早餐食住等...齊人就走...9:45am百佳門口...

行程...西貢...朗尾...隔坑墩...上落彎曲坑...視乎情況...爬馬騮頭南崖...
htt ...

作者: 衰人    時間: 2007-11-24 11:07 PM

百佳在西貢運動場對面.
馬會投注站隔離
作者: 留長    時間: 2007-11-24 11:09 PM

專線小巴總站隔離...利安茶餐廳...

百佳門口...百佳既門口...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-24 11:15 PM

唔該衰人同留長...
即係我搭92到總站就會搵到啦
作者: 留長    時間: 2007-11-24 11:31 PM

你最好係彩虹搭小巴...巴士好鬼耐...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-24 11:46 PM

收到
作者: 留長    時間: 2007-11-25 09:06 PM

返來咯...

今日條彎曲坑熱鬧到呢...先係我地上咗馬騮頭右崖壁...

跟住本草大隊人馬盡註坑內...彎曲山...馬騮頭...仙人點將台...仙人石河全都係人...

到地回落返仙人石河底...又遇馳騁...我地走最左邊條石河(好少人玩同石河頂係企壁)...

望見馳騁爬馬騮頭崖...極度兇狠...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-25 09:46 PM

其實我地臨尾行個條超碎石河, 算唔算企板石河既上部分?
作者: 留長    時間: 2007-11-25 10:08 PM

企板石河...未聽過...縱橫都冇提過...

我孤陋寡聞...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-25 10:27 PM

我本98ver縱橫山篇有提wor, 仲係大標題... 但就唔知包唔包我地行個段..
上google search下啦
作者: ling    時間: 2007-11-25 10:34 PM

石河真係一樣好可怕的地方呢!
作者: 留長    時間: 2007-11-26 12:15 AM

引用:
原帖由 starsmoonsun 於 2007-11-25 10:27 PM 發表
我本98ver縱橫山篇有提wor, 仲係大標題... 但就唔知包唔包我地行個段..
上google search下啦
search完...資料可謂極少...而且如你所言...係指下段(即本草大休位置)...之後九成人都係上仙人石河...

不過最左面既石河既然冇名...就當佢係企板石河既上段部份啦...我諗只有上段先有企直既板既感覺...
作者: 寶    時間: 2007-11-26 01:22 AM

今天起步時巳講明不會上馬騮頭,竟然經右崖壁上了;
不打算過仙人點將台,竟然又過了去;
更不打算上那尾段有直壁,又企又超碎及全是荊棘的石河,最終竟然又上了,
這都要多謝阿祥及阿Ling的接納、包容、忍耐和引領,
讓我這個可以做媽媽的行友跟他們一起玩!多謝!
但更要感謝的是上帝的保守和恩典,讓我有機會認識這班滿有愛心的年青人!
helleluyah 感謝主!
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-26 01:38 AM

[quote]原帖由 肥Pe 於 2007-11-15 07:28 發表
呢條線 (上落彎曲坑 + may be 爬馬騮頭南崖) 正喎!我相信會 好玩過同險過 上星期的東馬肚右坑彌天壁線!

Is it true?

LC, 你條線.........好精彩 woo,......... 係新線(無論右上左落再左左上,都冇乜人這樣行 ),居然玩灣曲坑都冇乜經仙人石河、香蕉蘭石河都幾唔傳統!讚呀 ..............   Good!

作者: 留長    時間: 2007-11-26 10:35 AM

以今次行程...同上次彌天壁比...的確險D(唔計我同龜走咗出去果段)...各有各好玩啦...

以一般難度講...
一般灣曲坑路線係...上彎曲坑...企板石河...仙人石河...上頂...3-4星

仙人點將台...4星...香蕉蘭石河...4-5星

馬騮頭崖...超5星(馳騁爬)...馬騮頭右脊列崖5星...

企板上石河...4-5星...石河頂橫崖...5星...

ps 阿寶太客氣...你係高手黎架...
作者: starsmoonsun    時間: 2007-11-26 10:46 PM

今次爬馬騮頭右脊列崖同企板上石河頂橫崖, 手腳位倒咬樣衰衰都唔係問題, 兇狠既係好鬼碎, d石同壁隨時碎裂, 執近又有好多碎石, 驚比前面落石, 又驚自己落石, 仲要驚手位爆裂, 腳位滑落, 一失手就會跌落崖底 不過又確實係好好玩

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0