標題: 11月10日 (六) 半天青碟坑 [打印本頁]

作者: 阿成    時間: 2007-11-7 01:27 PM     標題: 11月10日 (六) 半天青碟坑

11月10日 (六) 半天青碟坑

10:30AM 屯門輕鐵車廠

出席
1.成
作者: 留長    時間: 2007-11-7 01:41 PM

青蝶坑唔好玩...青蝶石河先好玩...

http://hk.geocities.com/outdoor812/ChingDip.htm
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-7 03:37 PM

成,

青蝶坑........我去..........

或加遊
1) 乾山連璧(今次簡簡單單玩右崖算了) + 落乾山東脊 (乾良(上澗計)右bin條脊) (直落可直接殺到寶田);
2) 上白泥坑

作者: karen    時間: 2007-11-7 04:45 PM

亞成...我地都好想去呀...不過...不過...  你可唔可以十二月一號再去多一次lay度呀
作者: 阿成    時間: 2007-11-7 05:14 PM

引用:
原帖由 留長 於 2007-11-7 01:41 PM 發表
青蝶坑唔好玩...青蝶石河先好玩...

http://hk.geocities.com/outdoor812/ChingDip.htm
青蝶坑唔好玩...總有一日行埋去...冇計啦
青蝶石河難度咁高.我又驚喎

作者: 阿成    時間: 2007-11-7 05:16 PM

引用:
原帖由 肥Pe 於 2007-11-7 03:37 PM 發表
成,

青蝶坑........我去..........

或加遊
1) 乾山連璧(今次簡簡單單玩右崖算了) + 落乾山東脊 (乾良(上澗計)右bin條脊) (直落可直接殺到寶田);
2) 上白泥坑
咁攪到我想玩乾山壁...你去我就唔玩青碟坑仲...
作者: 阿成    時間: 2007-11-7 05:19 PM

引用:
原帖由 karen 於 2007-11-7 04:45 PM 發表
亞成...我地都好想去呀...不過...不過...  你可唔可以十二月一號再去多一次lay度呀
不如玩埋你條昂深去啦
作者: karen    時間: 2007-11-7 06:17 PM

好感動呀 你仲記得話過會帶我地去昂深呀
不過我將會三個星期冇得玩澗,一番黎就玩昂深,D.

不如你今個星期六同肥Pe去住乾山壁先,十二月一日同我地去青碟坑,等我地習慣番, 八日就帶我地去昂深吖好嗎
作者: 留長    時間: 2007-11-7 06:35 PM

乜你以為昂深難過青蝶坑咩...

睇睇石澗尋幽啦...
http://hk.geocities.com/outdoorriver/river.htm
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-7 08:39 PM

青蝶坑 + 乾山連璧(今次簡簡單單玩右崖算了) + 落乾山東脊  
作者: 寶    時間: 2007-11-7 09:38 PM

成:星期日行險線,要有精神和體能,星期六玩少的吧,要留力!
肥B:成的耐力完全不及你!
作者: karen    時間: 2007-11-7 10:18 PM

引用:
原帖由 留長 於 2007-11-7 18:35 發表

睇睇石澗尋幽啦...
http://hk.geocities.com/outdoorriver/river.htm
唉,咁算啦
作者: ling    時間: 2007-11-7 10:32 PM

青蝶坑真係好好玩…
可以由頭爬到落尾!
風景又靚!
一毎字"正"
直得一去!
作者: 寶    時間: 2007-11-7 10:53 PM

青蝶坑,為何一個說不好玩,一個又說好玩?
青蝶坑和青蝶石河是否在同一地點入?球場附近?
祥,我們上次是否行青蝶石河?上青山頂那條是否青蝶石河右源?
作者: 大S    時間: 2007-11-7 11:55 PM

不過, 我本人覺得, 雨後昂深難過, 青蝶坑......(我乾水時去過, 04年).
但青碟坑都唔錯, .
作者: 留長    時間: 2007-11-8 01:16 AM

阿寶我唔係話青蝶坑唔好玩...係唔夠青蝶石河好玩...^^
我係話青蝶坑比昂深難行...青蝶坑雖然短...但攀爬位比昂深細少...如果要玩埋石塔就仲險...

另外...青蝶坑係最左面...係紅樓對上...同青蝶左崖(左石河)同一條車路入...

青蝶石河係正中央...山頂對落...你同週二行過...^^

作者: 留長    時間: 2007-11-8 01:16 AM

>...青蝶坑 + 乾山連璧(今次簡簡單單玩右崖算了) + 落乾山東脊

你係咪諗住青蝶坑上...南脊落山...跟住搭輕鐵去良景再上南崖...再抄山落良景呀...   

半天超快線wor...
作者: 阿成    時間: 2007-11-8 12:02 PM

所以我係唔會咁樣玩...我要留力.
輕鬆D只玩乾山壁啦.肥PE.

KAREN :
昂深乾水真係唔係太難....不過12月1日應該係長週.
玩下半日線啦...
作者: karen    時間: 2007-11-8 02:37 PM

KAREN :
昂深乾水真係唔係太難....不過12月1日應該係長週.
玩下半日線啦...

好吖..好吖...你話事啦
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-8 08:19 PM

Shing,

only 半天青碟坑 la...... then tea.
作者: 寶    時間: 2007-11-8 09:49 PM

祥:青蝶左崖,青蝶石河及倒碗石河等算不算澗?要入數?
作者: 留長    時間: 2007-11-8 10:06 PM

雖然山澗叢集都有入...

但我唔計算...
作者: 阿成    時間: 2007-11-9 12:47 AM

肥pe...咁照舊青蝶坑only la
作者: 肥Pe    時間: 2007-11-10 05:47 PM

引用:
原帖由 留長 於 2007-11-7 18:35 發表

睇睇石澗尋幽啦...
Finished (青蝶坑 + 石塔) ............woo............  好玩............

Yes.........攀爬位比昂深細少D.........

作者: ling    時間: 2007-11-10 06:39 PM

咁叫阿成快的post相啦!
作者: 阿成    時間: 2007-11-10 06:41 PM

今日曬到個人跌晒watt....

青蝶坑唔難行...不過入澗有d難...因為我地今日行左成日,1條帶都見唔到...
不過好彩都比我地搵到條唔洗殺林既路入澗...
肥pe仲要落一落澗...想渣都 load 埋...

青蝶坑起紅黑雨後先有好勁既瀑...今日大比份係乾壁...
睇落去同影相就好似好難,不過好多位...好易...但溯至200米高就冇野玩...

之後左穿右插,出現1,2個小波板...難度比剛剛都壁直及少位,開始難喇
我地向右找石塔....但起石塔下面...有個好正既石台...我見唔到你地有照相...
起石台望右邊...一脊之隔就係青蝶左崖...
再上上石塔...最後我同肥pe分道走...我行青蝶脊,肥pe落上青山頂後落天梯

11:00am 起步,3:00pm 收工下午茶...very nice.

作者: 砂仁    時間: 2007-11-11 01:33 AM

引用:
雖然山澗叢集都有入...
唔見wor..係咪依度??
http://www.hkfca.org.hk/stream/
作者: 留長    時間: 2007-11-11 11:03 PM

倒碗石河...鳳凰水系

有冇...^^
作者: 寶    時間: 2007-11-12 12:46 AM

引用:
原帖由 留長 於 2007-11-11 11:03 PM 發表
倒碗石河...鳳凰水系

有冇...^^
山澗叢集中有簡單描述!

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum3/) Powered by Discuz! 6.0.0