標題: 4-10/3/2010...El Nido@Palawan7天之旅-後記相片
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-3-13 10:50  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
可惜bonnie你唔去...

等我都出下人物介紹先...
活動召集...wildconqueror...

睇中一田...JUNNY...

日日大嗌...大S...

神神秘秘...老師...

日曬夜曬...皇上...

驚驚青青...阿寶...

專玩一田...ling...

唔識游水...雪兒...

首次出國...表妹...

古古畫畫...衰人...

愁眉苦臉...成...

唔食正餐...yeti...

賓妹至愛...留長...

仲有...
唔靚又壞...潛水機...

內置眼鏡...潛水鏡...

餐餐都有...賓芒...

菲島佳品...生力...

全程靠佢...賓船...

早過鬧鐘...死雞公...

頂部
肥Pe
越野雄心

UID 21
精華 0
積分 1523
帖子 3046
閱讀權限 80
註冊 2008-9-29
狀態 離線
行程篇

唔知....大家知唔知....呢7日自己玩左乜呢     .....等老師 refresh 下大家 la   .....想起都回味呀

原本既 plan -->
4 Mar-day1...book到車去el nido...
5 Mar-day2...立即出海島玩...tour A...(small/big lagoon-Payong payong-Simezu-secret lagoon-seven commando)
6 Mar-day3...又再出海島玩...tour B...(pangulasian-snake island-codugnon cave-cathedral cave-pinagbuyutan)
7 Mar-day4...繼續出海島玩...tour C...(hidden beach-shrine-secret beach-star beach-part of tapiutan area)
8 Mar-day5...仍然出海島玩...tour D...(helicopter-sabang cadlao-paradise-bukal)
9 Mar-day6...上午繼續玩bulalacao falls...下午坐車返公主港...遊公主港...
10 Mar -day7...倒屎咁早去參觀公主港魚市場...1000坐飛機返馬尼拉轉機回港...

咁實際係....

4 Mar-day1...HK--> Manlia--> Puerto Prncesa (1700) ----- 包車夜車直入(P7500)----> 中途Roxas 小鎮....簡簡單單.....一個晚餐  (P.S.個阿婆間小店所有食物比我地掃光.....連收埋起雪櫃既香蕉都全數被 k.o.  ^^)  ---> El Nido town (00:00 hr), ......住:梗係要住'四季' la ^^...

5 Mar-day2...立即出海島玩...tour A (0900-1630 hrs) (5000 peso).....
    1. Small Lagoon.....入口是兩片大石之間, 裡面是小瀉湖, 仲有...碧籃清澈海水、美麗而型狀變化多端既石灰岩石岸、清新純美既空氣、燦爛耀目既陽光、活力躍勳既年青氣色.....出發 ^^
    2. Big Lagoon.....坐船環遊而己,冇落水
    3. Simizu Island 既 beach....Lunch (精彩既燒魚...好味....加埋靚沙灘、靚海景)......同場加映....'一田'海沙 suna....!
    4. Secret Lagoon....通過細洞'娟'入去係一個通天小湖
    5. 7 Commando .....飲椰青、爬椰樹、曬太陽、臨 last 20 minutes 在沙灘右盡處浮潛.....水清魚又多.....一群群咁....30-40條一群(e.g. 軍刀魚)....好靚!D小丑魚群.....又係好靚、好 colourful ^^

Dinner: 肥仔廚師果間.......我鐘意佢既笑容 ^^.....呢間既 茄子煎蛋 + pancake + Garlic Rice....水準尤佳

6 Mar-day3...又再出海島玩...tour B....今日新加入一個 guide...Junie...佢同我地一同玩之後果幾日....佢好有趣的....我鐘意佢條粉紅色頸巾....好帥的 ^^

1. Pangulasian Island 沙灘對出既深水區....浮潛....水不算太清、魚不算太多,臨上水....大家比野炸...hahaha ^^
    2. Snake Island..... 玩水...水清沙幼....玩水影相一流 .....(p.s. 大家一定要 post D 出水芙容相出來阿) + Lunch...(今餐...no fish ^^)
    3. Cudugnon Cave .....超超超精彩....越野雄心一向'閒遊' standard 係.....激呀!通過細洞'娟'入去係一個岩室.....個guide (Junie) 帶我地+之後我 地帶返個guide......在洞內向上'激攀'.....有D位......個 guide 都未去過.....正呀......出洞個新位又係神奇。
    4. Pinagbuyutan 島.....有舊好似'墾丁船帆石'在海中可以玩下果個沙灘呢...ok ^^......玩下水...浮潛下 (冇乜魚).....個沙灘D沙300%幼細.... 超正.....舊好似'墾丁船帆石'既石灰岩石....可以爬....超尖 ^^
    呢日船家冇去 Catherdal Cave.....missed

Dinner: 食 Pizza + Pasta 果間

7 Mar-day4...繼續出海島玩...tour C...
     1. Hidden beach 浮潛......超超超精彩.....通過一個細洞'娟'入去係一個沙灘及海灣仔.....所以叫Hidden beach .....好靚.....美極了!最最最精彩是再游出去海右方既海岸.....水清...crystal clear water ar、魚係非常超多、水底又有好多海洞可'娟'及潛.....300%既 good....唔捨得走呀 ^^
     2. Star beach .....lunch..... Lunch 前.....在沙灘對出海域浮潛.....好靚.....一個天然大魚池!水清魚多.....仲有大群同行既細魚......仲有龍蝦......Diaz 玩埋浮床....300%嘆阿......^^。Lunch.....係 300%好味.....燒大魚2大條+燒蝦無限量.....(燒蝦)又甜又香又多汁......正到爆爆爆!

3. Secret beach........水十分十分清......入口超細+超secret.....very secret.....要游/潛入去.....入到去.....好靚!入口外同內既璧都可爬.....但好直......爬完跳水落返黎.....超淆......超刺激......要200%勇氣才能做到! 入口入面既下面又有海底洞可穿.....潛力勁既水怪可試!
     4. Natinole Shine.....一個很長很長的 beach....浮潛冇乜野看.....但此處肯定是海龜灘......呢個灘.....'一田'潛到遲曬果度呢 ^^

Dinner at Rio (at beach).....味道一般....但環境好舒服 ^^  

8 Mar-day5...仍然出海島玩...tour D......呢日玩最近 El Nido town 個島....但玩到最遲返去又係呢一日
      1. Cadlao Lagoon......一個非常靚既 Lagoon 及海灣.....海中間有舊大'石灰岩'岩石.....全部人爬曬上去。之後浮潛......好多野看......小丑魚、奶咀海葵、雞泡、不同既耀目管蟲、白海鰻.....等等!........精彩!

2. helicopter island......Lunch here......。Lunch 前大家爬下近岸水中石、爬下樹、曬下太陽、浮潛!其中......管蟲好靚。...Lunch 完......椰樹底午睡.....wonderful
      3. Sabang beach..... 有當地人都在此渡假....同埋用魚槍打魚!浮潛......水不太清!......管蟲好靚.......仲有 size 大過人頭既水母。
      4. Paradise beach......again...... 浮潛。D水都幾清......但冇乜魚.....但有一群 mo 好靚好靚!大家.....就冇乜落水......在岸上玩石! 之後......佢地大叫探洞......oh.....'腓比斯'既速度上水 join la of course.....。 探燕子岩洞.......200% 好玩......係'非行程項目'.......'越野雄心'專享的。

9 Mar-day6...上午繼續玩.........個guide (另一個 guide...叫 Ricky) 帶我地 Cliff Climbing (不用技術攀登的)。爬 El Nido towm 正正後方那尖'石灰岩'石山。山頂對住整個 El Nido town 及 El Nido 海岸.......係 180度 view of El nido twon and seashores! 是次攀爬好玩度....值200分,........Limestone 尖石群美麗度....值200分,........山頂風景莊觀度.....值300分.......超正!.......企起係山頂....唔捨得走!睇相 la.

1245 坐車返公主港.......中途....Roxas 小鎮 lunch (1500).....簡簡單單.....一個午餐!果杯...Halo Halo.....一定要講......好味到爆燈......又香、又濃、又冰涼、.....椰香味... I like it......好味過咩野 Bohol 既 Lost Horizon 好出名的 halo halo 好多......呢杯地道 halo halo...只是 20 peso only。

1830 到遊公主港。 住: Puerto Pension.....好正的。 坐 Tricycle 出去食燒豬燒雞!

10 Mar -day7...倒屎咁早去參觀公主港魚市場、水中高腳屋。我自已就行埋 Puerto Princesa Public Market...嘩!好大但好乾淨....外圍賣乾貨....內裡賣濕貨.....仲有小食檔......井井有條.....讚呀!

Puerto Princesa (1000) --> Manlia (1115)

大隊....打的去 Manlia SM Mall
   有隊友....去 Manila Terminal 3 對面既 橙色 church 參觀 + lunch + 睇書

Manlia (1640 / 1730) --> Hong Kong

夢幻般既旅程......要完結 lu

頂部
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
註冊 2008-9-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bonnie 於 2010-3-12 23:50 發表
拉到衰人個大頭時....

係唔係覺得好靚仔??

頂部
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
狀態 離線
今次旅程.
我唔覺得有好野食.
餐餐都係海鮮. 真係討厭.... 呼佳

另外, 又被 1老模 和 1中模欺騙了我對雪糕的感情.

個案1 : 老模話 : 杯裝雪糕好平. 只係 5笠臣比索 (大約港幣1毫子) , 我信以為真, 拿拿聲帶同好有賓仔 和 肥哥哥, 返轉頭去買雪糕食.
裝好4杯, 食緊時, 俾錢. 才知道係 5皮野比索 1杯.共買了4杯 , 要$20比索 (約港幣$3.4)

欺騙感情指數達 10

你睇下老模食得幾開心, 見到雪糕就發狂

肥哥哥食到興高彩烈

一行4人. 為食雪糕而慶祝

個案2 : 中模話 : 菲律賓1.5公升雪糕好平好抵買, 只係18蚊港幣. 我又信以為真. 拿拿聲去買, 寫好晒名準備去寄倉行李, 付了$1300比索.
寄好倉, 走人時, 就問自己點解會係$1300比索, $1300比索 = HK$216.
共買了1PACK = 2盒 = $1300比索 =  HK$216
中模話係HK$18 X 2盒 = HK$36
欺騙感情指數達 6

頂部
肥Pe
越野雄心

UID 21
精華 0
積分 1523
帖子 3046
閱讀權限 80
狀態 離線
純真肥Pe 小朋友.......要多謝呢位被騙但仲好有愛心既小伙子.......佢萬歲請食冰琪林.....令我心內暖...oh.. darling.....Thank You

個案一: 個price 比 real price 講底10陪....令人震驚

個案2: no comment.....但幸得一名'靚仔'一起比意見叫你買另一隻牌子.....至冇咁'sit'底......呢個'靚仔'真係叨池

頂部
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
狀態 離線
我頭先睇返鏡頭仔拍出來的片.

發現. 我自己的語氣. 都幾差架喎.
唔怪得我叫衰人啦.

頂部
何B
原始人

UID 212
精華 0
積分 106
帖子 212
閱讀權限 50
註冊 2009-7-9
狀態 離線
發表於 2010-3-13 18:13  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 何B 為MSN好友 通過MSN和 何B 交談
好正喔

頂部
留長
超級版主

UID 3
精華 0
積分 5204
帖子 10408
閱讀權限 150
註冊 2008-9-19
來自 森林洞窟
狀態 離線
發表於 2010-3-13 18:14  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 留長 為MSN好友 通過MSN和 留長 交談
你係衰人...所以做乜衰野都冇人會怪你...

但你冇請我食...我怪你...

頂部
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
狀態 離線
我已經給了本來是我食的魚給你們吃.

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2010-3-13 19:42  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
我頭先比d相我阿媽睇, 佢問我下圖著紅衫既人係咪菲律賓仔,

頂部
阿寶
越野雄心

UID 11
精華 0
積分 733
帖子 1465
閱讀權限 80
來自 上帝的創造
狀態 離線
發表於 2010-3-13 21:26  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 阿寶 為MSN好友 通過MSN和 阿寶 交談

QUOTE:
原帖由 衰人 於 2010-3-13 15:47 發表
今次旅程.
我唔覺得有好野食.
餐餐都係海鮮. 真係討厭.... 呼佳

另外, 又被 1老模 和 1中模欺騙了我對雪糕的感情.

個案1 : 老模話 : 杯裝雪糕好平. 只係 5笠臣比索 (大約港幣1毫子) , 我信以為真, 拿拿 ...

真的笑到我標眼淚,衰人,你有無想過我是扮蠢屈你請食雪糕?
不過,你腹可划船,一定不會含怒到日落!
PS我正考慮染黑髮由老模轉做中模!

頂部
衰人
越野雄心

UID 10
精華 0
積分 1591
帖子 3181
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿寶 於 2010-3-13 21:26 發表

真的笑到我標眼淚,衰人,你有無想過我是扮蠢屈你請食雪糕?
不過,你腹可划船,一定不會含怒到日落!
PS我正考慮染黑髮由老模轉做中模!

你估下, 你有無可能由老模--> 中模 --> 靚模 呢?

頂部
阿寶
越野雄心

UID 11
精華 0
積分 733
帖子 1465
閱讀權限 80
來自 上帝的創造
狀態 離線
發表於 2010-3-13 23:22  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 阿寶 為MSN好友 通過MSN和 阿寶 交談

QUOTE:
原帖由 衰人 於 2010-3-13 22:19 發表

你估下, 你有無可能由老模--> 中模 --> 靚模 呢?

possible from老模 --> 老老模

頂部
木子草央
山人

UID 100
精華 0
積分 30
帖子 60
閱讀權限 20
註冊 2008-10-22
狀態 離線
回復 #2 bonnie 的帖子

終於都上到嚟喇...
嘩,好靚呀呀呀呀呀

頂部
Diaz
山人

UID 19
精華 0
積分 2956
帖子 5912
閱讀權限 20
來自 屯門市中心
狀態 離線
發表於 2010-3-14 01:27  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 Diaz 為MSN好友 通過MSN和 Diaz 交談
老師......你太勁啦, 寫到咁詳細, 你手寫我心, 後記我都冇乜野補充....

全程個guide, 即係睇中jessie or Yeti 嗰個, 叫做, Junie, 佢話帶咁多個團, 第一次好似係D遊客帶返佢玩咁, 好多地方爬既野佢都冇去過呢..

最深刻係爬壁跳水, 望返下面留長企起度嗰位, 水深到大脾, 跟住佢話佢前方一米好水夠深, 但身處5-6高壁上既我望落去真係唔覺, 因為水太清好難分真假!

最搞笑, 我同個guide講, I JUMP , YOU JUMP  佢都唔知點推左我呢番說話,   事後佢同我講, 其實佢當時好淆底

就係咁...跟左落去, ......又達成左去EL NIDO另一个好想玩既玩意!

爬倒壁....d賓仔技巧都係超強! 非常佩服! 佢地d手皮, 腳皮,超厚...上刀山, 可以赤腳! 服到我冇聲出!

最後一DAY個GUIDE, RICKY, 佢d拖鞋行山功夫強爆! 仲要比我高出幾個GRADE!

頂部