標題: 2/7/12(一)...東洋南東...大腦黃涌 [打印本頁]

作者: 留長    時間: 2012-7-4 17:53     標題: 2/7/12(一)...東洋南東...大腦黃涌

行程...豪涌起步...上東洋南坑...落東洋東坑...上大腦石澗...秘徑落黃涌...上黃涌石澗精華段...落沙田走人...

圖-YIP

作者: 留長    時間: 2012-7-4 18:12

東洋南坑...源起東洋山以南山坳...為獨立一條澗源...流入蠔涌谷引水道...由於澗勢陡直...盛水時遠在蠔涌也可見其飛瀑其中...全澗暢通攀爬不斷

東洋東坑...源起東洋山...東流入黃涌石澗...澗源闊落平緩...平凡易行的一條澗...

蠔涌望東洋南坑既主瀑...                                                                 引水道入澗

入澗好似幾核突...但唔使剪...

行行下...會有條左支誤導...小心行錯...                                               留心右邊就見到帶...入返正途...

越上越大水...開始見瀑...

一塊板瀑...睇睇下有位爬...

開始爬個不停...
作者: 留長    時間: 2012-7-4 18:21

好易爬...                                                                                    
第二瀑...特技想正爆...

自把啦...

小瀑之後...主瀑出現...

主瀑...

冇得上...

瀑底有小潭...可以消消暑...

右邊條隙...可以險攀...

野性難馴...                                                                                   主瀑分三層...第一層回望...

爬上第二層...

山路入第二層頂...再上第三層...

第三層頂回望...

作者: 留長    時間: 2012-7-4 18:25

之後繼續有瀑...

而且小潭不斷...

唔好顧住行...要不停玩樂...

第二主瀑...

到瀑頂...進入上源...

行多一陣就接橫山路...沿路過東坑...

作者: wilsonho    時間: 2012-7-4 18:49

alan又話條澗冇潭,點知沿途都好多
作者: wai_wai    時間: 2012-7-4 20:02

俾D搞笑野大家睇下先^^!!

[youtube]-LJSfMjoM1I&feature[/youtube]

[youtube]4L84wRm4xwE&feature[/youtube]

作者: wilsonho    時間: 2012-7-4 22:03

特技點解成日甩鞋? 段片似係你有心整甩佢啵
作者: 留長    時間: 2012-7-4 22:20

唔怪得行得咁慢啦...你條旦散係到玩自拍...

瀑布按摩冇得彈...
作者: Diaz    時間: 2012-7-5 00:34

QUOTE:
原帖由 wilsonho 於 2012-7-4 18:49 發表

alan又話條澗冇潭,點知沿途都好多

對新澗皇來講, 呢D唔係潭, 係痰!
作者: Diaz    時間: 2012-7-5 00:39

QUOTE:
原帖由 wilsonho 於 2012-7-4 22:03 發表
特技點解成日甩鞋? 段片似係你有心整甩佢啵

精彩呀, 我都好想來玩! 但.........

我諗特技對拖係新拖, 我試過對雄心拖, 新著來爬崖, 甩過三次, 三次都fall左落人地個頭度...
而家著多左有感情反而唔會甩
作者: wanyip    時間: 2012-7-5 10:40

睇相

作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 12:50

入澗東洋南坑

作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 12:53

之後到主暴

一路上

到山路離澗

作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 12:56

上到上路行左陣落東洋東坑

成日對焦唔到佢

落到黃涌石澗

作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 13:00

好大水啊

到大腦石澗口

到大曝暴

就玩到離澗

作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 13:05

最後就上黃涌石澗上源

消防員

正攀

平原

上到麥徑離澗

作者: 留長    時間: 2012-7-5 13:35

阿葉D相正呀...好多有我...^^

俊仔...點解你D相咁迷幻...又唔使落水...
作者: wilsonho    時間: 2012-7-5 15:23

我都唔知.可能我起錨前搽左牙膏落去
作者: 留長    時間: 2012-7-5 16:04

天馬華哥既相簿...

http://www.hiking.com.hk/discus/messages/2059/51880.html?1341411051

https://picasaweb.google.com/106264111194499164591/272012/?noredirect=1#

作者: 留長    時間: 2012-7-5 21:51

橫腰路過東坑...一直望見大腦瀑...

到咗東坑...

最精彩係一開始落呢塊瀑壁了...

之後地下水...

下源勁闊落...

中段又發現一條橫腰路...奇...

好易落...

好快到黃涌...

黃涌向上行一小段...

到咗大腦石澗入口...

作者: 留長    時間: 2012-7-6 11:01

大腦石澗...下源匯入黃涌...好大既石河區...

向上走一段...好快就見大腦飛瀑...

玩水啱晒...

作者: 留長    時間: 2012-7-6 15:02

左邊內線上大腦瀑...過少少爬外壁...

上段可以玩小段...

上層又要移返埋壁位...

玩特技...

尚有一瀑...左邊有樹根壁玩...

好靚...

上源大腦瀑...好快接村...唔上上源...

大腦村曾氏宗祠...

有條秘徑落返黃涌...

作者: 留長    時間: 2012-7-6 15:44

黃涌石澗...今次比上次大水好玩...

大舊石...

大水多瀑好好玩...我惜我身中劇毒...痛不欲生...

又有瀑爬...

左瀑...上...

呢條峽槽好好玩...特技又玩特技...

唔行山路玩棧道...結果有人跌落水...

淨返特技一個...冇人理佢...

一路有瀑玩...直到主瀑-人蔘瀑...

繼續上源...

有潭都唔玩水了...太凍...

不用一剪...出澗...走人

作者: fay    時間: 2012-7-30 23:30

少少相

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum/) Powered by Discuz! 5.5.0