標題: 24/12/11(六) - 小組閒遊西高西左崖 [打印本頁]

作者: 阿成    時間: 2011-12-24 21:38     標題: 24/12/11(六) - 小組閒遊西高西左崖

瑪麗醫院病理大樓旁有條澗...唔知有冇名...

右邊個C拉昨晚打邊爐...變左肥婆....

瑪麗病理大樓左邊條澗...好好行....

不斷爬...冇悶場....

有D位...估唔到都幾難...

呢個峽幾好爬...

上面個壁...真係唔易...

D石好碎...一田真係好野...冇驚過..

廿幾米高...唔講得笑...

出澗前...黎個離澗相...

一出澗....望住西高西崖...

望住佢好恐怖...唔理喇...去探下啦....

WE ARE COMING

估佢唔到有大路去崖底....唔洗殺

一開始...有D熱身野玩....正

好咬地...好好爬...

輝輝$30拖鞋而家都仲OK...

呢個傻人起度玩野...

各人各玩...有難有易

今日既光好靚....影相一流

上黎都係影下相者...

爬下爬下...不斷向右去...

下詹崖....開始好直...但總有好路走...

上面係上詹崖...好好玩

中間有個石塔....佢地話有D兇狠...我就搵位影相...
相中人姓黃名狗...動作是...?

3個喪B...真係幾顛...

佢地冇畏高...真好..

入返正路上上詹崖...我....被困了

輝輝唔著阿媽拖..唔多掂....腳震震...

我望到強哥屋企

係咁爬....又好好爬...

老師個樣....咁後生既....

上面個衰人又起度釣魚....

睇落去好難...但手腳位都夠

洗唔洗咁有型呀....

突登落返去影相...過份...

完全唔驚LAW....><

好有攀石FEEL...

變態2公婆....

阿寶好開心....

無底深淵

見到有野玩...橫移過去..

左邊既人...諗緊點橫移

上左去先橫移...好嚇人...

大休食野...大隻佬又SOLO去爬....~_~

右崖...太兇狠

食完野...去爬今日最險位

LING上去先

下面既人話...
輝輝...O!SHIFT!!!!我唔得喇...
阿寶...我上唔上到嫁...
雪兒...我當食生菜...
YETI....我當食菜心..
我....等左條繩先....

點解輝輝個樣成日都咁變態既...

雪兒起最難位...阿寶...好震定...

等繩中的阿寶...美人POST....

崖頂中的大S

到大路...上頂

香港真美~~~

作者: 阿成    時間: 2011-12-24 22:01

睇番D相...我手心都出汗....
作者: Diaz    時間: 2011-12-24 22:57

QUOTE:
原帖由 阿成 於 2011-12-24 22:01 發表
睇番D相...我手心都出汗....

四個字, 精彩好玩
作者: 肥Pe    時間: 2011-12-24 23:43

今日大休生日歌 (曲: 生日歌 )

阿寶生日快樂,
去玩西高西崖,
好玩夠激..冇林剎,
birthday cake 係大休切  
作者: 肥Pe    時間: 2011-12-24 23:56

'病理坑'.......玩既真係有病......

西高西崖......嘩.....好玩  ,其實係險架 (但...冇想像中咁 crazy) ,但尾段直壁.....我真係要'醒'架

'病理坑'......落車....行0步.....即入澗,短小...但夠激...

西高西崖......唔使剪.....便可到崖底.....冇得頂 。 西高西崖...."d 崖勢"...... 好似好自然咁引你點樣點樣行.....好得意.....銘銘中總有出路.....好神奇 。當然.....靠曬d '6 舊腹肌大隻佬' + '42吋長腿姐姐'.....係前面睇位 la.....thanks   

作者: 肥Pe    時間: 2011-12-25 14:31

引用留長資料作參考, 遠眺的 '西高西崖'...。是日只玩 '西高西崖左面' (即上下詹篷一帶),西高西崖右面.....仲未玩.....西崖右面 (比左面) ....仲要直d....

QUOTE:
原帖由 留長 於 2011-12-23 17:01 發表
西高西崖......><

作者: 肥Pe    時間: 2011-12-25 14:36

希望阿寶 post 埋 'GPS 個圖' 作參考。

另外, Queen Mary Hospital 後既澗......亦想試埋 ^^
作者: Diaz    時間: 2011-12-26 00:12

西高西崖, 呢壁下層 不是最兇狠位
[youtube]i75K-SMJFsI[/youtube]
作者: Diaz    時間: 2011-12-26 00:35

上攀路線圖

LEO鹿又一齊來行澗!

條病理坑好險! 4星!

一田好癲! 爆石都唔淆

阿成呢位個都好癲

向上都仲有得攀

仲要濕濕地

西崖熱身開始

好多條線都得

拖鞋爬壁? 練多兩年先啦!

橫移上崖

比我搵到條線, 容易d上去下簷崖

輝輝個位橫移, 有d險味

三個兇狠高, 中, 低女, 險攀石塔

即係要咁先好睇

一田越來越兇狠!

出簷崖右邊, 比我發現條棧道, 但好窄

輝輝.....O ! Shift!

阿LING照顧受驚的小朋友

雪兒都爬落去幫手...事關唔難落

佢兩個係崖中好似冇乜野咁

上到安全位的寶寶

佢都左上先至好玩!

上上下有塊極斜波板

吓? 要橫移?

點橫移呀??

唔知點解, 我己身處絕壁中間.....

吓? 大休? 咁我點算呀?

阿LING上來探我, 順便落繩比大家

點解要落繩?

尾壁, 最後一層的最險位

雪兒話: 救命呀! 好恐怖呀! 好直呀! D手位唔穩呀!

又要阿LING上來落繩打救大隊 (我就負責探路同影相)

上到來, 佢兩個話未驚完

阿寶話: 一D都唔險 if 有繩的話

魔成都話險

上左來既就上攀石塔, 事關下面冇乜位

老師好嚴肅

輝輝手腳都震左半個鐘

臨頂位極兇狠!

其實...對佢來講, 自拍都仲得!

上齊石塔

yeah! 到西高山頂了!

作者: fay    時間: 2011-12-26 21:34

頂!好恐怖!睇到眼都凸埋!
作者: 阿成    時間: 2011-12-26 21:40

因為我地只有一個SET左繩..FAY姐黎左就大獲喇...
作者: Diaz    時間: 2011-12-26 22:53

QUOTE:
原帖由 fay 於 2011-12-26 21:34 發表
頂!好恐怖!睇到眼都凸埋!

但你好姐妹一田就好enjoy,唔險唔玩
作者: 阿寶    時間: 2011-12-26 23:57

相簿:

http://www.fotop.net/pohohui/pohohui527?page=1

GPS地圖範圍太細,相片上定位幫助不大
作者: 肥Pe    時間: 2011-12-27 00:48

QUOTE:
原帖由 阿寶 於 2011-12-26 23:57 發表
相簿:

http://www.fotop.net/pohohui/pohohui527?page=1

GPS地圖範圍太細,相片上定位幫助不大

thank you.....(GPS地圖) 用來睇吓左崖入口大約位置 ^^
作者: 留長    時間: 2011-12-27 21:57

太正啦…我一定會去玩
作者: 肥Pe    時間: 2011-12-27 22:27

今年少玩呢d 險野, 真係好唔慣d險攀 feel, 好在唔算話太太太難。 前面大家 lead 條線.....開/找線...行得大家好怡人。 (to me) 是 2011年最正既一次

大休位, 面向崖壁計, 請問大家有冇留意.....右面有冇路橫移過去     (我冇留意到 tim, 再加上太集中留意向上既野 )

作者: Diaz    時間: 2011-12-27 23:03

大休位後, 右手邊有斜位冇咁直而上攀去壁頂, 因為我係第一個到, 所以留意過晒周圍環境!

只係阿寶問塊險壁可唔可以上, 所以咪爬上去試下囉, 點知就走投無路
作者: 肥Pe    時間: 2011-12-28 11:27

QUOTE:
原帖由 Diaz 於 2011-12-27 23:03 發表
大休位後, 右手邊有斜位冇咁直而上攀去壁頂, 因為我係第一個到, 所以留意過晒周圍環境!

只係阿寶問塊險壁可唔可以上, 所以咪爬上去試下囉, 點知就走投無路

壁頂.....is it means 最後直壁落繩位個平台...(即再之後巨石塔前) ^^
作者: Diaz    時間: 2011-12-28 11:58

QUOTE:
原帖由 肥Pe 於 2011-12-28 11:27 發表

壁頂.....is it means 最後直壁落繩位個平台...(即再之後巨石塔前) ^^

係個平台右手邊約10米距離左右...嗰頭都係冇咁直既地方!

歡迎光臨 越野雄心討論區 (http://wildconqueror.com/forum/) Powered by Discuz! 5.5.0